:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Februar 26, 2023   21:44

0

162

Kurti pisao Zelenskom: Naše priče imaju sličnosti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti naveo je u pismu ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, da priče tzv. Kosova i Ukrajine "imaju očiglednu sličnost".

Kurti je u pismu koje je medijima prosleđeno iz njegovog kabineta dodao da su u pitanju dva naroda koja su izgubila mnoge od svojih najboljih građana zbog, kako je naveo, "imperijalističkih planova susednih zemalja", prenosi Koha.

Podsetio je i na NATO agresiju na SRJ, kada se, u njegovoj interpretaciji, "19 demokratskih država okupilo da zaustavi genocid Srbije" nad narodom na KiM.

"Sada ste na frontu novog rata koji mora da okonča genocid Rusije nad vašim narodom, kao i da okonča njene imperijalističke pokušaje da zauzme vašu teritoriju. I ponovo vas podržavaju demokratije, države članice NATO, kao što su podržale nas“, navodi se u pismu.

Kurti navodi i da se Ukrajinci  bore za zaštitu demokratije, teritorijalnog integriteta, ljudskih prava i sloboda, prava naroda i suvereniteta države i tvrdi da su te vrednosti "u opasnosti u našem regionu" zbog, kako kaže, želje Beograda koji je "glavni saveznik Rusije na Balkanu" da potkopa suverenitet tzv. Kosova.

"Stoga, u vrlo stvarnom smislu, vaš cilj je naš cilj; vaša bitka je naša bitka“, napisao je Kurti.

Izvor: T a n j u g

Aljbin KurtiVolodimir Zelenski
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva