:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Aljbin Kurti

clock

Mart 11, 2020   18:28

0

128

Kurti: Postepena zamena taksi kojom bi se stvorilo poverenje u nastavak dijaloga

Kosovski premijer Aljbin Kurti u obraćanju poslanicima tokom vanrednog zasedanja Skupštine Kosova više puta je ponovio stav da takse na robu iz Srbije i BiH neće biti ukinute bez mera reciprociteta, da to nije antiamerički stav, te da se zalaže za dobre odnose i sa SAD i sa EU u cilju daljih evrointegracija Kosova i članstva u NATO.

 

Kurti je rekao da je bi uklanjanje tarife od 100 posto bez uvođenja mera reciprociteta bila ekstremna pozicija kao što bi ekstremna pozicija bila i zadržavanje tarifa bez reciprociteta.

Kaže da bi se tokom "gradualne" zamene stvorile mere poverenja za nastavak dijaloga.
 
Kosovski premijer je takođe kritikovao predstavnike političkih partija koje su u međuvremenu promenile svoje mišljenje o zameni takse za mere reciprociteta.
 
"Oni koji menjaju stav treba da traže referendum. Legitimno je da menjate stav, ali jedina mogućnost da se on promeni je referendum i da o tome tražimo mišljenje naroda. Mi smo dobili glas naroda zbog toga i zato im  obratimo opet sa istim pitanjem putem referenduma", rekao je Kurti.

Kosovski premijer je ustvrdio da je, kako je rekao, ubeđen da postoji tajni sporazum i da sada samo treba Vlada da se "prelomi" kao bi sporazum koji je već spreman moga da bude potpisan.

"Ubeđen sam da postoji sporazum i da postoji taj slon u sobi" rekao je Kurti

Aludirajući na ranije izjave srpskog predsednika Aleksandra Vučića sa Kurtijem u Briselu sa Tačijem u Vašingtonu kosovski premijer je rekao da je sada na delu sistem eliminacije. Pritiskom na vlast ona bi se  primorala da prihvati ono na što je predsednik Kosova već pristao, reko je Kurti.

"Predsednik bi dobio dobio sporazum, šampanjac se može otvoriti, a ja kažem ne i nema skidanje tarife bez reciprociteta", rekao je Kurti, naglasivši da bi u suprotnom bila napravljena istorijska greška za Kosovo.

Naglasio je da taksa od 100 posto nikada nije bila prepreka dijalogu jer njega odavno nema, ali da je sada napravljena situacija da ona to jeste. Kurti je ocenio da dijaloga nema odavno ali da su tajni pregovori su u toku i da, kako je ocenio, traju neprekidno.

"Ja kao premijer sada imam više informacija o tome nego kada sam bio lider opozicije", rekao je on.

Posetu Hašima Tačija Vašingtonu Kurti je nazvao debaklom.
 
"Da odete u Belu kuću budete tamo nekoliko dana, a da se vratite i da se ne sastanete sa predsednikom ili sa drugom čovekom administracije SAD i to bez političkih sporazuma i ekonomskih ulaganja je debakal", bio je kategoričan Kurti.

Takođe je naglasio da Kosovu treba novi predsednik.
 
"Šta mi trošimo sa ovim predsednikom, kao što imamo novu vladu trebalo bi da imamo i novog predsednika", istakao je Kurti.

Ponovio je da njegov stav nije usmeren protiv Amerike niti protiv EU već da se zalaže transantlanski savez i članstvo Kosova u NATO-u.

Kurti je rekao da je greška ako neko misli da će Amerikanci voleti narod Kosova kao svoje sluge naglasivši da ne mogu SAD više da poštuju građane Kosova ako, kako je naglasio "mi ne poštujemo sebe same".

Podsetio je da su na nedavnoj sednici Vlade koja je održana na Prevalcu donete dobre i brze odluke koje će biti na korist građana.

Kosovski premijer je podsetio da je narod hteo ovu vladu.

"Dozvolite nam da radimo za sve nas i našu decu, protiv korupcije i kriminala za bolji život, a otvoreni smo za sve ideje", rekao je Kurti na vanrednoj sedici Skupštine Kosova odgovarajući na napade opozicije.

Izvor: Kosovo Onlajn

Aljbin KurtiVlada Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva