:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Januar 15, 2022   15:47

0

22

Kurti predložio nacrt rezolucije protiv održavanja referenduma na KiM

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pozvao je poslanike da podrže stav njegove vlade protiv organizovanja referenduma o promenama Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, ponovivši da Srbi mogu da glasaju putem pošte ili preko Kancelarije za vezu u Prištini.

Aljbin Kurti je na vanrednoj sednici parlamenta pročitao sadržaj predloga rezolucije, kojom se u prvoj tački navodi da Skupština apeluje na vladu da preduzme sve mere da spreči narušavanje "integriteta i suvereniteta".

"Skupština ima za cilj da se posveti zaštiti prava svih zajednica, zatim potvrđuje pravo građana sa dvojnim državljanstvom da ostvare svoje biračko pravo", navodi se u rezoluciji.

U nacrtu rezolucije Skupština ističe da otvaranje biračkih mesta na KiM, kao i uključivanje "paralelnih struktura, predstavlja kršenje suvereniteta". "Skupština izražava protivljenje akcijama Srbije da instrumentalizuje kosovske Srbe i pozdravlja čvrst stav međunarodne zajednice o zaštiti stabilnosti i vladavine prava", piše u nacrtu.

"Skupština ostaje posvećena doprinosu zaštiti suvereniteta, unapređenju demokratije i demokratske agende", navodi se na kraju teksta nacrta rezolucije Aljbina Kurtija.

Ovom rezolucijom, naveo je Kurti, Skupština namerava da kao predstavnik građana izrazi zajednički stav da se organizovanjem referenduma na KiM narušava, kako je rekao, suverenitet.

"Naš ustav predviđa da su svi građani jednaki pred zakonom. Naša država je definisana kao nezavisna i suverena država. Kosovski Srbi poslednjih godina nisu glasali kao birači u inostranstvu već unutar zemlje, a problem počinje od ustava Srbije koji Kosovo smatra svojim delom. Kosovo je nezavisna država i treba se tretirati kao takva, organizacija glasanja van kancelarije za vezu je protiv ustava Kosova. Da bi bilo jasno da takav stav nije samo stav vlade već i čitavog političkog spektra, te vas stoga pozivam da glasate za rezoluciju", rekao je Kurti.

16:09 - I albanske opozicione stranke protiv referenduma

Poslanici opozicionog Demokratskog saveza Kosova su kazali da je za njih protivljenje održavanju referenduma "zatvoreno pitanje pre nego što počne".

"Referendum u Srbiji negira teritorijalni integritet Kosova i naš ustavni poredak i želi da proširi svoj suverenitet nad Kosovom. DSK očekuje i pozdravlja poštovanje Ustava Kosova i ustavnog poretka", rekao je Abdidžiku iz DSK. 

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da ustavni referendum nije legalan.

"ABK poziva međunarodnu zajednicu, posebno bezbednosne saveznike, da sačuvaju ustavni poredak Kosova, poziva politički spektar i građane da budu ujedinjeni", naveo je Haradinaj.

Sednici ne prisustvuju ni poslanici Demokratske partije, a predsednik te stranke Memlji Krasnići poručio je da Kurti ne mora da se krije iza sednice Skupštine, kao i da treba da se pridržava ranije donete odluke o neodržavanju referenduma na KiM.

Izvor: RTS

KiMKurtireferendumglasanjeopozicija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva