:

:

TV Most

Foto: Ej Bi Si Njuz

clock

April 04, 2020   9:56

0

378

Kurti produbio jaz između Vašingtona i Berlina

Odluka privremene kosovske vlade odlazećeg premijera Aljbina Kurtija da prividno ukine takse na robu iz Srbije samo je produbila jaz između Vašingtona i Berlina i izazvala ustavnu krizu usred pandemije koronavirusa.

Analitičari opisuju Kurtijevo ukidanje taksi uz istovremeno uvođenje recipročcnih mera kao "majstorija i politička smicalica da se kupi vreme", ocenjuje Jovan Kovačić, predsednik Fondacije Ist-Vest Bridž u autorskom tekstu za "Nju Jurop", list koji se distribuira unutar institucija EU.

Kosovski analitičar Fisnik Haljimi ocenjuje da odluka Kurtija gura Kosovo u otvoreni sukob sa SAD.

Takođe, analitičari primećuju da su danima pre pada Kurtijeve vlade nemačke diplomate otvoreno lobirale za Kurtija, ne samo u medijima nego i među poslanicima, uključujući Srbe. Prozvale su specijalnog aemričkog izaslanika Ričarda Grenela arhitektom Kurtijevog zbacivanja i opisale to kao antievropsku strategiju.

"Nemačka je verovala da Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti mogu da joj pomognu da bude ravnopravan partner SAD u regionu", rekao je jedan zapadni analitičar za "Nju Jurop".

Kurtiju se, dodaje on, mnogo više svideo savet Berlina da ne mora da razgovara direktno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nego otvoreno upozorenje američkog specijalnog izaslanika Ričarda Grenela da je Beograd deo rešenja, a ne problem.

Ovaj analitičar primećuje da je najaktivnija od svih diplomata u Prištini bila izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon koja je otvoreno kritikovala američku poziciju.

"Ovo je veoma značajan signal za ekonomski razvoj i političku saradnju u regionu", rekla je ona ignorišući činjenicu da je Kurti ukinuo takse, ali umesto njih podigao nove barijere.

Haljimi kaže da Ustavni sud treba da odluči da li Hašim Tači ima pravo da da mandat za formiranje vlade liderima aktuelnih parlamentarnih stranaka ili da sazove nove izbore. Nije jasno ni da li privremena vlada može da donosi pravno obavezujuće odluke, tako da je lopta u Ustavnom sudu.

Univerzitetski profesor Mazlum Baraljiu kaže da nije pravo vreme i da izbori treba da se održe pošto prođe epidemija koronavirusa.

"Kurti i njegovi evropski mentori kupuju vreme do novembra nadajući se da će Donald Tramp izgubiti izbore u novembru", rekao je on.

Izvor: T a n j u g

Aljbin KurtiSADBerlinkoronavirustakseanalitičari
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva