:

:

TV Most

Foto: Albanian post

clock

Mart 29, 2023   13:25

0

112

Kurti: Reč "hitno" se pominje samo kad se govori o nestalima

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pokušao je danas da relativizuje zahtev da se što hitnije formira Zajednica Srpskih Opština, navodeći da se u Ohridskom dogovoru reč "hitno" pominje samo u rečenici koja se odnosi na nestala lica.

Komentarišući izjavu visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja da "postoje hitne  stvari koje se odmah moraju sprovesti, kao što je zajednica opština sa srpskom većinom", Kurti je rekao da "političke izjave ne treba uzimati kao osnovu", prenela je "Koha ditore".

Prema njegovim tvrdnjama, Ohridski dogovor je "jasan i treba ga sprovoditi u celini", i da je potrebna njegova "ispravna i brza implementacija".

"Ne postoji mogućnost da se nešto sprovede, a nešto ne. Kao što ne može biti jednostranog potpisivanja aneksa, ne može biti ni jednostranog sprovođenja", kaže Kurti.

"Sporazum ne treba pocepati uzimanjem željenih delova. Reč koju ste pomenuli - "hitno" - upravo se pominje u rečenici koja se odnosi na nestale, prisilno nestale", tvrdi on.

U aneksu Ohridskog sporazuma ističe se da će "obe strane će hitno podržati već ispregovaranu Deklaraciju o nestalim osobama", bez pominjanja "prisilno nestalih".

Već u sledećem pasusu naglašava se da će Priština "odmah pokrenuti pregovore u okviru dijaloga koji vodi EU da bi se ostvario adekvatan nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim sporazumima postignutim u dijalogu".

U istoj izjavi za "Kohu", Kurti je takođe najavio da će naredni sastanak u okviru dijaloga između Beograda i Prištine biti održan 4. aprila u Briselu na nivou glavnih pregovarača.

"U Briselu će se 4. aprila razgovarati o pitanjima implementacije sporazuma koji je već dogovoren. Postoji dogovor i to je svima vrlo jasno. Potrebna nam je njegova ispravna i brza implementacija. Zbog toga će biti organizovan sastanak na nivou glavnih pregovarača", rekao je Kurti.

Izvor: T a n j u g

Aljbin KurtiZSOOhridnestala lica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva