:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2022   16:12

0

204

Kurti: Sa Boreljom nisam razgovarao o ZSO

Premijer privremnih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji nije bilo tema njegovog susreta sa Visokim predstavnikom EU Žosepom Boreljom danas u Berlinu i naveo da Beograd ne može da traži od Prištine nešto što, kako tvrdi, nije spreman da uspostavi na teritoriji centralne Srbije.

Na insistiranje novinara Tanjuga da je ZSO predviđena Briselskim sporazumom, rekao je da takav dokument "možda postoji u Beogradu, ali ne i u Prištini".

Kurti je novinarima po završetku samita Berlinskog procesa rekao da se zalaže za dobre odnose Beograda i Prištine, ali "koji će se zasnivati na reciprocitetu".

"Ne možeš da tražiš nešto od drugoga ako nisi u stanju da taj zahtev uspostaviš kao princip odnosa, odnosno da i u Srbji postoje takve zajednice. Da li je Srbija spremna da ima zajednice opština sa većinskim mađarskim, rumunskim, bošnjačkim ili albanskim stanovništvom", rekao je Kurti na konstataciju novinara Tanjuga da je uspostavljenje ZSO predviđeno Brisleskim sporazumom.

Kurti kaže da na KiM ne postoje srpske ili albanske opštine, već da je reč o opštinama sa većinskim srpskim ili albanskim stanovništvom i dodaje da "nema opština po nacionalnoj pripadnosti".

Na pitanje hrvatskih medija odakle je došao dron koji je juče oborila Vojska Srbije Kurti je rekao da ne zna.

"To se desilona teritoriji Srbiji, pitajte njih, ne znam koji su dronovi ušli u Srbiju ni odakle", kazao je Kurti.

On je rekao i da je od Borelja tražio da osudi paljenje automobila na severu KiM i

tvrdi da su to uradile "organizovane kriminalne strukture", kojima, kako navodi, "diriguje" i koje finansira Beograd.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMKurtiBoreljZSOdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva