:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2023   16:00

0

118

Kurti: SAD ostaju partner tzv. Kosova u pregovorima Beograda i Prištine

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas, povodom čestitke američkog predsednika Džozefa Bajdena upućene predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zbog Dana Državnosti Srbije, u kojoj nije spomenuto međusobno priznavanje kao u pismima iz 2021. i 2022. godine, da SAD nastavljaju da budu partner tzv. Kosova i procesu normalizacije odnosa sa Beogradaom.

Kuri je rekao da još uvek nije pročitao pismo, ali da veruje da su SAD i dalje glavni partneri, prijatelji i saveznici tzv. Kosova, u izgradnji demokratske države, i ekonomskom razvoju, kao i u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji bi trebalo da se fokusiraju na međusobno priznanje, prenosi Reporteri.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjava zamenika premijera privremenih prištinskih institucija Besnika Bisljimija, da Evropska unija ima primedbe na dva uslova od ukupno šest koje je Kurti nedavno izneo, za osnivanje Zajednica srpskih opština (ZSO) na KiM, Kurti je rekao da mu takva izjava nije poznata niti da mu je poznato da EU ima primedbi.

Dodaje da će se sastati sa Bisljimijem kako bi shvatio kakvu komunikaciju on održava sa predstavnicima EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je juče čestitku predsednika SAD Džozefa Bajdena povodom Dana državnosti Republike Srbije u kojoj u kojoj se, između ostalog, navodi da će SAD nastaviti da podržavaju put Srbije ka pristupanju EU i dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom pod okriljem EU. 

"Pozdravljamo Vašu podršku predlogu Evropske unije o normalizaciji, koji će doprineti stvaranju mirnije i prosperitetnije budućnosti regiona. Radujem se daljem jačanju partnerstva naših zemalja i prijateljstva naših naroda", naveo je Bajden.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

KiMKurtiSADBajdendijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva