:

:

TV Most

clock

April 06, 2023   12:48

0

98

Kurti: Svi prethodno dogovoreni sporazumi se moraju sprovesti

Predsednik vlade privremenih prištinskih institucija  Aljbin Kurti izjavio je danas da se svi postignuti sporazumi u dijalogu s Beogradom moraju sprovesti, a da je prioritet problem, kako ponovo navodi, “prisilno nestalih lica”.

Kurti je rekao novinarima i da će se do kraja ovog meseca sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Prištinski premijer je danas ponovio da se dogovor iz Ohrida mora sprovesti u potpunosti, uključujući i tačku deset koja predviđa sprovođenje ranije postignutih sporazuma. 

“Međutim, prioritetno pitanje u aneksu implementacije koji je dogovoren u Ohridu, jeste pitanje iz rata, tj. pitanje prisilno nestalih lica”, rekao je Kurti ponavljajući svoju tvrdnju da je na sastanku Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, glavnih pregovarača Beograda i Prištine, održanog 4. aprila u Briselu, za nestala lica usvojen termin “prisilno nestala lica”. 

Petković je juče objasnio da je u tekstu deklaracije o nestalim licima koji je u utorak usaglašen u Briselu, zahvaljujući naporima Beograda, odbačen termin “prisilno nestali” (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

On je u saopštenju  precizirao da je umesto tog termina, usvojen termin “prinudno nestali (forcibly disappeared)".

Kurti je potvrdio da će se krajem aprila održati sastanak na visokom nivou, a da će on prethodno, sa Bisljimijem definisati dalje poteze Prištine. 

“Međutim, još jednom ponavljam, ceo sporazum se mora sprovesti, a u okviru njega imamo i član koji predviđa primenu svih prethodnih sporazuma”, rekao je Kurti z u izjavi novinarima pre početka sednice skupštine, na kojoj će podneti izveštaj o dve godine rada svoje vlade.

Izvor: T a n j u g; Foto: EPA-EFE

KiMKurtidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva