:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2020   18:16

0

74

Kurti: Tači bi da državu svede na paralelnu instituciju

Vršilac dužnosti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti optužio je predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da pokušava da od države napravi paralalnu instituciju, a od Ustava svoje administrativno uputstvo, ali ga istovremeno upozorava da će propasti njegov četvrti pokušaj da uništi državu.

Kurti je na Fejsbuku taksativno naveo Tačijeve pokušaje institucionalnog i međunarodnog urušavanja tzv. Kosova.

Najpre je naveo kako se Tači nakon posete Vašingtonu u februaru vratio praznih ruku, jer su, kako je naveo, i američki i srpski predstavnici znali da nema legitimitet, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti navodi i da ga je Tači nakon najave o uvođenju vanrednog stanja pozvao telefonom kako bi se konsultovao i da mu je objasnio da nisu stvoreni uslovi za uvođenje vanrednog stanja.

Dodao je da je 17. marta održan sastanak Saveta bezbednosti i da Tači "ni tada nije uspeo da pobedi u raspravi o potrebi proglašenja vanrednog stanja", ocenivši da su vladini i državni mehanizmi funkcionisali sinhronizovano kao retko do sada, sa izuzetkom ministra.

Treći pokušaj koji Kurti navodi dogodio se 25. marta, kada su se "oni koji se zapravo nisu ni razdvajali okupili" i izglasali nepoverenje vladi, a nisu želeli nove izbore.

Kurti ocenjuje da je Ustavni sud pod velikim pritiskom zbog Tačijevih postupaka, jer je njegov dekret zaobišao pobedničku stranku i dao mandat onoj koja nije bila ni među 10 koje su dobile najviše glasova na izborima 6. oktobra.

On je ocenio da Tači svojim ilegalnim ponašanjem želi da državu svede na paralelnu instituciju, a Ustav na svoje administrativno uputstvo.

Izvor: Танјуг

KiMKurtiTači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva