:

:

TV Most

clock

Decembar 29, 2019   14:06

0

142

Kurti: U januaru ćemo formirati koaliciju koja će vladati Kosovom, o tome ne odlučuje Tači

Lider Pokreta Samoopredjeljenje Aljbin Kurti rekao je danas na sednici Glavnog odbora stranke da je 2019. godina bila godina bez značajnih događaja i bez uspeha, do izbora 6. oktobra, a da očekuje da će sledeće godine formirati koaliciju koja će upravljati Kosovom.

Kako prenosi Koha, Kurti je danas na stranačkom sastanku u prištinskom hotelu „Grand“ rekao da se Samoopredeljenje pokazalo vrlo velikodušno prema DSK, ali oni su to odbili.

„U januaru ćemo se radovati postizanju sporazuma sa DSK-om. Nije bilo dovoljno 80 dana za postizanje sporazuma jer su postojali zahtevi izvan našeg mandata. Na izborima smo dobili jasnu poruku da je dojučerašnja opozicija sledeća pozicija. Mi kao pokret pokušali smo da razmislimo o ovoj poruci. Ponudili smo jedno od dva radna mesta koja su nam ponudili građani. Ponudili smo mesto predsednika, ali ponuda je odbijena", rekao je Kurti.

On je istakao da očekuje da će se nakon konstituisanja Skupštine sada svi fokusirati na stvaranje vladajuće koalicije.

„Ne bismo bili Samoopredeljenje ako ne bismo radili kako građani žele. Nemamo vremena za gubljenje jer nemamo razvijenu ekonomiju, nemamo dobre zdravstvene usluge i skoro svi sektori trebaju intervenciju“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, i ovu godinu su karakterisale štetne odluke i nekontrolisana potrošnja.

Kurti kaže da u mnogim oblastima nisu primećeni rezultati.

„Događaji u pravosuđu su veoma zabrinjavajući. Nema presuda suda o monopolima u privredi, nema optužnice protiv visokih zvaničnika. Švajcarska forenzička ekspertiza dokazala je ono što su mnogi već znali", dodao je Kurti.

O susretu sa predsednikom Tačijem, koji ga je već dva puta pozivao na konsultacije oko vlade, Kurti je rekao da o datumu formiranja vlade odlučuje DSK.

"Predsednik određuje datum konstituisanja skupštine, a ne formiranja vlade, formiranje vlade određuje neko drugi, a ne predsednik. Moj datum određuje DSK, nema nesporazuma. Sastanci će se održavati i biće konsultacije. U međuvremenu intenziviramo razgovore", poručio je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMKurtiTači
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva