:

:

TV Most

Foto: kosovapress

clock

Mart 14, 2020   9:21

0

313

Kurti ucenom štiti takse: Priština očajnički traži izlaz iz situacije koju je sama izvazvala

U pokušaju da ublaži negativne unutarpolitičke efekte neminovnog ukidanja taksa na srpsku robu, što bezuslovno i odmah traže SAD, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti pokušava da "na mala vrata" nametne recipročne mere, za koje ne može da obezbedi većinu ni u vladi koju vodi.

Tako su prištinske vlasti donele odluku da ne dozvole ulazak na KiM Nikoli Selakoviću, generalnom sekretaru predsednika Srbije, uz skandalozno objašnjenje da će rampa za zvaničnike iz Beograda ostati na snazi dok iz pritvora ne bude pušten Nezir Mehmetaj, uhapšen na prelazu Merdare 4. januara zbog sumnje u ratni zločin.

Prema mišljenju mnogih, ovo je još jedna igra Kurtija, koji očajnički traži izlaz iz pat-pozicije u kojoj se našao, jer u vladajućoj koaliciji ne može da obezbedi većinu za ideju o uvođenju recipročnih mera, niti ima dogovora o tome kako bi te "zamenske" mere mogle da izgledaju.

Sednica vlade u Prištini o ovoj temi još nije zakazana, iako je Kurti ranije najavio da će početi sa sukcesivnim ukidanjem taksa od sutra, odnosno od 15. marta. Kompromisa između Kurtijevog Samoopredeljenja i druge ključne članice koalicije, Demokratskog saveza Kosova (DSK), još nema, jer se partija Ise Mustafe, odnosno Hašima Tačija, zalaže za to da sve takse padnu odmah, kako traže i SAD.

Kurti je juče poručio da takse od 100 odsto za proizvode iz centralne Srbije i BiH ostaju na snazi do usaglašavanja stavova sa DSK.

- U nedostatku odluke vlade na osnovu predloga koji sam izneo, sve se nastavlja kao i do sada. Moja ideja je bila da je najbolje da se situacija ublaži gestom dobre volje, što bi bilo ukidanje takse na sirovine potrebne proizvođačima. Ali dok god nemamo konsenzus o novoj odluci, stara ostaje na snazi - rekao je Kurti, koji se zalaže za postepeno ukidanje taksa, prvo za sirovine, a potom za sve ostale proizvode.

Posle skoro dvočasovnog razgovora sa Kurtijem, predsednik privremenih institucija Hašim Tači je rekao da su razgovarali o nastavku dijaloga sa Beogradom, ali nije želeo da iznosi nikakve detalje.

On je naveo da između njih dvojice "postoji više stvari koje ih zbližavaju nego koje ih razdvajaju":

- To je bio neophodan sastanak za dobro zemlje i građana, sadašnjosti i budućnosti.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa već je donela odluku da će zbog tvrdoglavosti Kurtija uskratiti ekonomsku pomoć Prištini, a zaprećeno je i povlačenjem američkih trupa iz sastava Kfora. Nije isključeno ni da Bela kuća "pogura" i obaranje Kurtijeve vlade.

U međuvremenu, "obruč" oko Kurtija se sve više steže, pa se tako zahtevima Vašingtona da se bez uslovljavanja ukinu takse, u četvrtak pridružio i Brisel, odakle je šef diplomatije EU Đozep Borelj poručio da je potrebno njihovo potpuno ukidanje. On je predložio slovačkog šefa diplomatije Miroslava Lajčaka za posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine, i njegov mandat, ukoliko ga potvrde sve članice, trebalo bi da počne 1. aprila.

ZA ŠTA SE TERETI MEHMETAJ

Kosovski Albanac Nezir Mehmetaj, koji živi u Švajcarskoj, uhapšen je prilikom pokušaja da preko prelaza Merdare uđe na KiM. On je uhapšen po poternici srpskog pravosuđa koje je pokrenulo istragu zbog postojanja osnovane sumnje da je Mehmetaj izvršio krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva u saizvršilaštvu tokom leta 1999. u selu Rudice u opštini Klina na Kosovu. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je onemogućavanje Selakoviću da se kreće po teritoriji KiM, da bi se iznudilo nečije oslobađanje iz pritvora - hajdučija i antipravno ponašanje.

Izvor: Novosti online

KiMKurtidijalog Beograda i PrištinetakseSAD
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva