:

:

TV Most

clock

Januar 28, 2023   10:49

0

77

Kurti: Upozoreni smo na mogućnost smanjenja međunarodne podrške

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je da je dobio upozorenja o mogućnosti smanjenja podrške Zapada, ukoliko Priština ne bude konstruktivna u odnosu na pregovore sa Beogradom. On je, međutim, izrazio uverenje da se Priština pokazuje kao konstruktivna strana u ovom procesu.

Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da nije pozvan na sastanak koji će 31. januara organizovati američka ambasada u Prištini, a na kome će se razgovarati o stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

“Nisam pozvan na taj sastanak, ali oni koji su pozvani otići će na taj sastanak i razgovaraju o tome. Ali, ponavljam, od 33 Briselska sporazuma, ne može se izabrati jedan, jer ne postoji hijerarhija. Ne mogu se kreirati nikakve veštačke hijerarhije, samo hronološki redosled” rekao je Kurti.

“Međutim, s druge strane, čak ni iz predloga Evropske unije nije moguće izdvojiti bilo koji član, za koji se misli da obuhvata Zajednicu opština sa srpskom većinom. Mislim da je ovaj sastanak posledica insistiranja zvaničnika američkog Stejt departmenta, koji je i specijalni izaslanik za Balkan i koji je izjavio da, bez obzira na premijera Kosova, Zajednica mora da se formira” dodao je.

Očekivao sam da će se u Beogradu izjasniti da, bez obzira na predsednika Srbije, Srbija treba da prizna Kosovo, umesto da u Prištini kaže bez obzira na premijera Kosova, treba formirati Zajednicu, rekao je Kurti.

Govoreći o evropskom planu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Kurti je rekao da mu on nije predstavljen u formi „uzmi ili ostavi”, već kao platforma za dalju diskusiju.

Kako kaže, evropski predlog je dobra osnova za razgovor, ali kaže i da ne sadrži sve što bi Priština želela.

Kurti je rekao i da očekuje intenzivan dijalog sa Beogradom, kako bi dogovor bio postignut u pomenutom vremenskom okviru, a to je mart 2023. godine.

Izvor: Radio Mitrovica sever/RSE

KiMKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva