Kurti: Utvrditi ko je tražio sporazum o ponašanju KBS

:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2020   15:34

0

99

Kurti: Utvrditi ko je tražio sporazum o ponašanju KBS

Nekoliko sati nakon što je obelodanio prepisku iz 2013. između tadašnjeg generalnog sekretra NATO Andresa Fog Rasmusena i Hašima Tačija, o zabrani ulaska pripadnika KBS na sever Kosova bez saglasnosti Kfor, Kurti je rekao da je važno utvrditi ko je to tražio od tadašnjeg premijera, ne isključujući mogućnost da je to bio zahtev Beograda.

Kurti je to rekao na prvoj konferenciji za novinare od stupanja na dužnost kosovskog premijera na kojoj je izneo implikacije tog, kako kaže, sporazuma, kao i pravno mišljenje njegovog kabineta u kojem se ukazuje da je Tači prekršio ustav i da ima osnova za pokretanje njegovog opoziva sa funkcije predsednika privremenih prištinskih institucija.

"Tog dana u Briselu nismo imali jedan već dva sporazuma. Jedan između bivšeg premijera Tačija i bivšeg srpskog premijera (Ivice) Dačića i drugi o Kosovskim snagama bezbednosti, kojim se onemogućava pripadnicima KBS da idu na sever Kosova bez prethodne saglasnosti Kfora", rekao je Kurti, prenela je prištinska Koha.

Važno je, kazao je, da se otkrije ko je tako nešto tražio od tadašnje vlade.

„Ne verujem da je to tražio Brisel, Srbija je to možda tražila, ali je to trebalo da se zna", rekao je Kurti.

Ponovio je da je razmena pisama između Tačija i Rasmusena vrsta, prema tumačenju njegovog kabineta, "međunarodni sporazum, zasnovan na Bečkoj konvenciji".

"Sakrivanje takvog sporazuma, od 19. aprila 2013. godine, smatramo grubim kršenjem ustava o čemu moraju da se izjasne pravosudne institucije", rekao je Kurti, koji smatra da su tim sporazumom poslanici u kosovskom parlamentu izigrani.

Najavio je da će se sutra sastati sa komandantom Kfora i istakao važnost koju vlada pridaje, kako je rekao, savezu sa NATO.

Ponovio je da je spreman za dijalog sa Beogradom i dodao da će se aktuelna vlada dobro pripremiti za taj proces.

Rekao je i da je pokusao sa Tačijem da se dogovori o dijalogu sa Beogradom i o jos nekim, kako je kazao, spoljnopolitičkim temama, jer smatra da po svim tim pitanjima Priština mora biti jedinstvena.

Do tog razgovora sa Tačijem, međutim, nije došlo

Izvor: Танјуг

KiMKurtiKBS
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva