:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Novembar 22, 2021   21:56

0

143

Kurti: Vašingtonski sporazum imao dobrih elemenata

Premijer privremenih institucija u PrištiniAljbin Kurti je u Beču govoreći o odnosima tzv.Kosova sa Sjedinjenim Američkim Državama rekao da je sporazum sa Srbijom postignut u Vašingtonu 2020. godine bio više pokušaj brzog dogovora nego pomoć za napredak tzv.Kosova i Srbije, prenosi Reporteri.

„Što se tiče Sjedinjenih Država, situacija je sada sasvim drugačija, naravno bolja. Predsednik Bajden je jedan od najprogresivnijih lidera na svetu. Imao sam priliku da se sretnem sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris u Jelisejskoj palati na večeri koju je sazvao predsednik Makron, bio je to izvanredan govor na tom forumu“, rekao je Kurti.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu postignutom u vreme mandata predsednika Donalda Trampa, Kurti je rekao da ima i nekih dobrih elemenata poput uzajamnog priznanja sa Izraelom

„To je bila poslednja tačka, koja je sprovedena i to je pozitivno. Ali ipak moram da kažem da je to od opredeljenja Kosova i Srbije mnogo više bio taktički potez predizborne administracije SAD koja je imala za cilj da izgradi nešto održivo kako bi se otvorio put za sigurnu budućnost. To vidim više kao pokušaj brzog dogovora koji bi održao međunarodni imidž bivšeg predsednika i unutrašnju politiku nego da se zapravo pomogne Kosovu i Srbiji da napreduju“, rekao je Kurti.

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, potpisali su 4. septembra 2020. godine u Beloj kući u Vašingtonu dva dokumenta o normalizaciju ekonomskih odnosa, u prisustvu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Izvor: Kosovo online/Reporteri

KiMKurtiSADVašingtonski sporazumIzrael
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva