:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

April 29, 2021   21:14

0

143

Kurti: Više informacija o dijalogu dobili smo od Lajčaka nego od Hotija

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da o procesu dijaloga Beograda i Prištine njegova vlada nema puno informacija, jer ne postoji dokumentacija, prenosi Koha.

Dodao je da bivši premijer Avdulah Hoti nije njegovom kabinetu ostavio ništa i da je više informacija o dijalogu dobio od specijalnog predstavnika EU u dijalogu Miroslava Lajčaka.

"Nova vlada znači novo poglavlje. Čak je Briselu jasno da sa novim premijerom, predsednikom, vladom i ministrom spoljnih poslova stari trend ne može da se nastavi. Tačno je da nam nedostaju informacije jer nemamo dokumentaciju. Proces je imao puno nacrta, puno poslova i puno detalja, koje nismo zatekli u kabinetu. Dostavljaju nam se dokumenta iz Evropske unije, očigledno smo do sada dobili više informacija od posrednika Lajčaka nego od bivšeg premijera“, rekao je Kurti u direktnom uključenju iz Brisela u emisiji "Desku" NA KTV.

Dodao da je njegov prethodnik svgrnut sa vlasti u skladu sa Ustavom i istakao je da će svaki put kada se pojavi nešto sa čime vlada nije upoznata, biti rezervisani.

"Razumem poverljivost razgovora, ali poverljivost razgovora mora biti praćena transparentnošću. Nova vlada ne može nužno preuzeti jednostrane, netransparentne obaveze stare izvršne vlasti. Imamo velike rezerve prema obavezama prethodnog premijera, ali to neće predstavljati veliki problem. Možemo razgovarati o novom poglavlju sa novom vladom", rekao je Kurti.

Na radnoj večeri 18. maja u Briselu sa balkanskim liderima

Kurti je potvrdio je da će 18. maja u Briselu biti održana radna večera lidera Zapadnog Balkana, na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove Đuzepa Borelja, prenosi Koha.

Objašnjavajući zašto 11. maja nije prihvatio sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Kurti je rekao da je predložio jun kao najprikladnije vreme za Vladu u Prištini.

"Sastanak je najavljen, ali ga nisam potvrdio. Bez da se svi normalno slože, ne možemo imati datum sastanka niti određeni dnevni red. Ponovo ću doći 18. maja u Brisel, gde će biti organizovana radna večera, na kojoj će šestoricu lidera Zapadnog Balkana ugostiti  visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Borelj", rekao je Kurti.

Istakao je da je danas pojasnio da maj nije primeren, jer vlada ima drugu agendu i da se prvi sastanak i novo poglavlje u dijalogu može dogoditi u junu.

"Ne znam koliko je to prikladno za Srbiju, ali izrazili smo spremnost za principijelan i ravnopravni dijalog. Naša posvećenost pripremama pokazuje našu ozbiljnost i iskrenost", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMKurtiLajčakHotidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva