:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Novembar 16, 2021   14:44

0

119

Kurti: Za vreme mog mandata može se postići dogovor sa Beogradom

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti smatra da se tokom njegovog mandata može postići dogovor sa Beogradom, ali da to zavisi od, kako je rekao, "spremnosti Srbije da promeni svoj pristup i sebe".

"Ne mogu da predvidim kada će se to dogoditi, ali s obzirom na to da su mandati američkog predsednika (Džozefa) Bajdena, mandat (Žosepa) Borelja i moj mandat približno isti, za očekivati je da u okviru ovih mandata zaključimo sveobuhvatan sporazum sa Srbijom”, izjavio je Kurti u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

“Dakle, imamo volju i interes, zavisi da li je Srbija spremna", izjavio je Kurti.

Kada je reč o dijalogu sa Beogradom, Kurti kaže da je spreman za ovaj proces, ali da će naredni sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem zavisiti od dijaloga na nivou pregovarača.

Kurti tvrdi da o energetici neće da razgovara sa Beogradom

Premijer vlade u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da o energetici na KiM neće da razgovara sa Beogradom, već samo sa Briselom i da je plaćanje struje na severu Kosova "njihova unutrašnja stvar", prenosi RTS.

"O pitanju energetike možemo da razgovaramo sa Briselom, ali ne i sa Beogradom, jer je to pitanje Kosova. Pošto je EU veoma angažovana oko ove teme, moći ćemo da razgovaramo sa njima. Dakle, ako se ova tema tamo pokreće, onda se ona pokreće samo na relaciji Priština-Brisel, a ne Priština-Beograd", rekao je Kurti na konferenciji za medije u Prištini predstavljajući novog ministra zdravlja.

Za plaćanje struje i licenciranje firme koja će time da se bavi, rekao je da je to u nadležnosti Regulatorne kancelarije za energiju i ona će o tome da donese odluku.

Naveo je da je glavno pitanje sastanka koji se održava u Briselu pitanje nestalih i raseljenih osoba, te da će od toga koliko dobro bude pripremljen ovaj sastanak zavisiti i najavljeni susret između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Izvor: Танјуг, RTS

KiMKurtidijalog Beograda i Prištineenergetika
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva