:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Aljbin Kurti

clock

April 14, 2021   21:57

0

151

Kurti zahteva od Ustavnog suda da odbije žalbu Srpske liste

Kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je danas pismo predsedniku Ustavnog suda Arti Rami Hajriziju kao prigovor na žalbu Srpske liste Ustavnom sudu, u kojoj je bilo navedeno “da je srpskom narodu dato na upravu samo jedno ministarstvo iako je po Ustavu bila obaveza da se dodele dva”.

U pismu, kosovska vlada zahteva od Ustavnog suda da donese presudu kojom proglašava da je odluka kosovske skupštine o izboru vlade u skladu sa Ustavom i da odbije zahtev za izricanje privremenih mera.

Kosovska vlada ističe da su konsultovani predstavnici srpske manjine u kosovskoj skupštini i da je uzet u obzir njihov predlog u vezi sa imenovanjem ministra koji predstavlja srpsku zajednicu u Vladi Kosova.

U ovom slučaju, kosovska vlada svojim argumentima smatra da je zastupljenost zagarantovana Ustavom Kosova za predstavnike srpske manjine poštovana prilikom izbora Vlade, te da je stoga njen izbor u skladu sa Ustavom.

Kosovska vlada smatra da bi se trebalo pozvati na ustavne odredbe kojima se definiše postupak izbora vlade i koji garantuju prava manjina za zastupanje u njoj, kako bi se procenilo da li je sporna odluka doneta u skladu sa Ustavom.

Kosovska vlada smatra da je zahtev neosnovan i da ga treba odbiti.

Izvor: Kosovo Onlajn

Aljbin KurtiUstavni sudSrpska lista
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva