:

:

TV Most

clock

April 29, 2021   18:17

0

40

Kurtijeva četiri principa vođenja dijaloga sa Beogradom

Premijer privremnih kosovskih institucija Aljbin Kurti iz Brisela je poručio da privata dijalog sa Srbijom i da želi da reši sva otvorena pitanja, ali i da mu je "prava obaveza da zaštitim suvrenitet, nazavisnot i Ustav Kosova".

”Mi smo za dijalog, ali onaj dijalog koji je dobro pripremljen, koji je zasnovan na pravdi, principima i jednakosti”, kaže Kurti.

On je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta naveo četiri osnovna principa po kojima bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se vodi nastavak dijaloga sa Beogradom.

”Prvi princip je prihvatanje relanosti. To znači da nema povratka na period pre nezavisnosti. Nezavisnost Kosova je bio komormis zacrtan na Ahtisarejivom planu, Otvaranje tog paketa značilo bi otvaranje mnogih potraživanja i želja koji bi vodili ka nepredviđenim događanjima i posledicama”, kaže Kurti

Prihvatanje istine je drugi princip koji bi, prema mišljenju Kurtija, trebalo da se primenjuje u dijaloga sa Beogradom.

”Srbija mora da prihvati svoje prethodne zločine i greške na Kosovu. Da bi se zaustavio genocid NATO je morao da bombarduje Beograd i Srbiju jer je Miloševićev režim počinio genocid na Kosovu. Nove vlasti u Srbije se nisu distancirale od Miloševićevih ratnih zaločina, što je Srbiju još više identifikovalo sa tim”, kaže Kurti.

Kao treći princip pregovora sa Beogradom, naveo je jednakost u predstavljanju.

”Za svakim stolom sedimo jednaki u cilju rešavanju problema, a ne stvaraja novih. Kosovo nije pitanje u dijalogu već učesnik dijaloga i to se mora dobro shvatiti pre bilo koje nove runde razgovora sa Srbijom”, kaže Kurti.

Četvrti princip jeste da građani moraju imati krajnju korist od dijaloga, a ne da on služi za ”spašavanje reputacije i karijera političara”.

”To podrazumeva rešanja stvarnih problema, kao što su sudbina nestalih, obezbeđivanje vode za piće, izgradnja puteva i mostova i zbližavanje zajednica oko zajedničkih pitanja”, kaže Kurti.

On je kao teme za nastavak dijaloga u Briselu naveo i nasleđana dugovanja i ratnu odštetu.

”Ali prvo pitanje koje treba da rešimo jeste pitanje sudbine nastalih. Ako to ne možemo da rešimo biće teško napredovati po bilo kom drugom pitanju”, zaključio je Kurti.

Izvor: Танјуг

KiMKurtidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva