:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Mart 11, 2020   17:07

0

216

Kurtijevi saveznici traže ukidanje takse što pre

Poslanici Demokratskog saveza Kosova, koalicione stranke u kosovskoj vladi zatražili su od premijera Aljbina Kurtija da bezuslovno ukine taksu na srpske proizvode i time da šansu dijalogu sa Beogradom i postizanju sporazuma o recipročnom priznavanju uz posredstvo SAD.

Šef poslaničke grupe DSK-a Arben Gaši zatražio je na vanrednoj sednici parlamenta u Prištini da premijer Kurti ukine taksu što je pre moguće i u potpunosti.

"Ima punu podršku DSK-a", istakao je Gaši.

Gaši je poručio Kurtiju da nema razloga da nosi teret ukidanja takse jer je tu odluku nasledio, i da uklanjanje takse nije u suprotnosti sa voljom naroda izraženom na izborima.

"Naprotiv, ljudi će nas jednoga dana osuđivati ako mi kao vlada pokvarimo odnose sa SAD. Niko od naših prijatelja nije podržao tu meru. Ma koliko je Haradinaj želeo tim gestom da napravi herojski potez, taksa je imala loše posledice na međunarodnom polju", izjavio je Gaši.

Ocenio je da je Srbija ekonomski i politički ojačala i da je promenila svoju međunarodnu poziciju, kao i da SAD nisu one koje su bile 1999 godine.

Za razliku od toga, nastavio je Gaši, pozicija Kosova je pogoršana.

Seljimi: Tači "ideolog kosovske fragmentacije" 

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji na čiji zahtev se održava vanredna sednica, optužio je Kurtija da pokušava da zadrži kontrolu i upravljanje kampanjom pokrenutom za negovanje antiameričkog duha.

"Možete li da nam kažete - šta pokušavate da postignete ovim pristupom? Možete li da garantujete građanima Kosova njihovu fizičku sigurnost i zaštitu njihovog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na celoj teritoriji Republike Kosovo? Koje garancije imaju albanski državljani u svojim domovima na severu Kosova? Možete li da garantujete da američke trupe neće da napuste Kosovo? Ko su vaši novi saveznici na tom putu, ako američke trupe napuste Kosovo? Koja je vaša alternativna politika prema strateškom partnerstvu sa Sjedinjenim Američkim Državama? ", upitao je Veselji.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje Redžep Seljimi upitao je poslanike opozicije zašto se ne brinu kada predsednik Hašim Tači, prema njegovom mišljenju, ugrožava Kosovo od podele, nazivajući ga "ideologom kosovske fragmentacije".

"Tači nas je stavio za pregovarački sto sa Vučićem. Pre nego što ste postavili pozorište, morali ste da pokažete koliko ste zabrinuti zbog ovih izveštaja i o opasnosti da Kosovu preti podela", kazao je Seljimi.

Zatražio je od poslanika da podrže predlog rezolucije kojom se u prvoj tački navodi da je Priština posvećena razgovorima sa Beogradom.

U drugoj tački navodi se da su Skupština, Ustav i teritorijalni integritet neprikosnoveni, dok se u trećoj, ističe da u skladu sa kosovskim Ustavom i presudom Ustavnog suda iz 2019 godine, dijalog sa Beogradom vodi Vlada Kosova, kao i pregovore o konačnom sporazumu.

Izvor: RTS

KiMtakse
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva