:

:

TV Most

clock

Januar 25, 2015   08:25

0

153

Kustendorf film: Život je tužan

U „Razgovorima s bogovima“, omnibusu prikazanom na Kustendorfu, oni, međutim, žele da pokažu i drugu stranu - svoju i svog naroda, a sve kroz priču koja ima izvorište u verovanju ili možda neverovanju.

Omnibus je producirao Aleks Garsija, a na pitanje zašto je samo devet priča, odnosno zašto je zastupljeno samo devet religija, za Tanjug kaže da su neke jednostavno morale da se nađu u filmu, poput judaizma ili katolicizma.

Od 15, 20 religija od kojih su počeli, do konačnog broja došli su, kaže Garsija, tako što su on i Giljermo Lukas, reditelj jedne od priča, odabrali religije koje će činiti „Razgovore s bogovima“, dobrim delom i imajući u vidu koji bi reditelji takve priče mogli da donesu, a onda i u dogovoru s njima.

„Desilo se tako, kad je reč o tajlandskom verovanju, da nismo mogli da nađemo odgovarajućeg reditelja, i to je bio razlog da takvu priču izostavimo“, kaže Garsija, čiji se najnoviji film, inače kandidat za Oskara, ovih dana vrti u bioskopu u Andrićgradu.

Svu trojicu, Torntona, Bahmana i Garsiju, ali i druge goste Kustendorfa Emir Kusturica vodio je danas u Andrić grad.

Nakon upoznavanja s „lokalitetima“ i epizodama iz istorije, posebno delom koji se odnosi na Sarajevski atentat, Kusturica je ugostio reditelje, producente i filmske poslenike koji su uveličali ovogodišnji Kustendorf, kojem se večeras pridružio i čuveni Nikita Mihalkov.

Inače, objašnjavajući religijska uverenja aboriddzinskog naroda, odnosno činjenicu da je u svojoj izuzetnoj filmskoj priči toliko brutalnosti i životne težine, Tornton je za Tanjug rekao da je to između ostalog i zato što Aboridžini nemaju pisanu istoriju, a istorija se pamti ako je zapisana.

„Moj narod nije imao priliku za to i zato smo mi tužni“, rekao je Tornton, dodajući da je upravo zato za njih važno da filmom kažu istinu, a ta je istina takva kao u njegovom delu omnibusa „Pravi bogovi“.

Gobadi na pitanje zašto u njegovom filmu ima toliko humora, kaže „zato što sam ja tužan momak“, a filmom je pokušao da pokaže svoje drugo lice.

Objašnjavajući svoju priču navodi da je za njega upravo film, odnosno deo omnibusa inspirisan islamom a pod naslovom „Ponekad pogledaj gore“ bio prilika da pokaže svoju drugu stranu u odnosu na onu tužnu koja ga prati poslednjih sedam godina, od kada je u egzilu i ne može da se vrati u svoju zemlju.

Danas popodne u filmskoj sali u Mećavniku prikazani su „Potomci“, mnogi kažu i najbolji film Oskarovca Alfonsa Kuarona, koji je nominovan za tri Oskara i tri Bafta nagrade, a zatim je upriličen razgovor s meksičkim rediteljem koji je gost Kustendorfa.

Večeras je nastavljen takmičarski deo u kojem su prikazani filmovi mladih autora, a završetak ovog dana na Kustendorfu pripao je Partibrejkersima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva