:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 08, 2022   14:49

0

31

Kusturica dočekao Petra Božovića na Mećavniku

Osnivač "Kustendorfa" reditelj Emir Kusturica dočekao je danas u Drvengradu glumca Petra Božovića, ovogodišnjeg dobitnika festivalskog priznanja "Drvo života".

Kusturica je Božovića dočekao rečima dobrodošlice na drvengradskom Trgu Nikole Tesle, gde je glumac počašćen tradicionalno pogačom, solju i rakijom.

Na opasku Božovića da je do Kusturice teško doći i da to pokušava čitav život, reditelj mu je odgovorio da ni Orson Vels da je živ ne bi ovako dočekan.

"Da vam objasnim, Orson Vels je igrao epizodnu ulogu u mom filmu", rekao je Božović, podsetivši na film 'Tajna Nikole Tesle' (1980), u kome je on igrao čuvenog srpskog izumitelja, a uticajni američki reditelj bankara Džona Pi Morgana.

"Suvišno je govoriti da sam počastvovan ovom nagradom koju nisam očekivao, zaista", rekao je potom Božović novinarima.

Glumac je istakao Kusturičinu objektivnost pri odlučivanju da baš njemu pripadne "Drvo života"

"To je objektivnost koja je lišena svake pristrasnosti, jer morate shvatiti da ja nikada nisam ni u jednom njegovom filmu igrao", podsetio je Božović na šta je Kusturica dobacio: "To ne znači da nećeš".

Glumac je rekao da je nagradu "Kustendorfa" shvatio kao znak da mu, kako je rekao, još nije vreme da odloži "oružje svijetlo".

"Nadam se da ću do kraja ovozemljskog života služiti onome najsvetijem čemu sam posvetio život i do koga mi je sve više i više stalo. Znači nema penzije", rekao je emotivno glumac.

Prisetio se izjave francuskog glumca Alen Delona da je glumcima najteže kada prestanu da rade, te dodao da se nada da sa ostvarenjem "Drveto života" on neće prestati.

U razgovoru s novinarima Božović je rekao i da mu je bitno da se poveća budžet za kulturu i da vapi da bude izgrađena nova zgrada za operu i balet u Beogradu.

"Narodno pozorište je pozorištance. To je knjaz pravio prodajući svinje Austrougarima. Sad tu žive podstanari, jedni drugima na glavu, opera, balet, hor, orkestar...To je neizdrživo", rekao je glumac.

Izvor: T a n j u g

Petar BožovićKustendorfEmir Kusturica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva