:

:

TV Most

Foto: Sputnik

clock

Septembar 15, 2019   20:52

0

224

Kusturica: Ne dozvolimo da srpski jezik postane žrtva engleskog

Na saborištu u Tršiću završen je 86. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji. Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica.

Ne smemo dozvoliti da sprski jezik postane žrtva engleskog, poručuje Emir Kusturica, uz ocenu da je u vreme rijaliti programa i iskrivljenih društvenih vrednosti, Vukov sabor manifestacija od velikog značaja. Spas jezika vidi u literaturi.

"Ipak će literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja će u budućnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžića", istakao je Emir Kusturica.

A Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su, kažu, nemerljiva. Upravo zbog toga, od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji sprski jezik šire po svetu.

"Svako prostiranje prepoznatljivih ideja ovog jezikoslovca preko slavističara širom sveta daje nam veću snagu, jer tako i naša Loznica i Srbija postaje bolja, značajnija i prepoznatljivija", kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Tokom sedam dana saboravonja u Tršiću, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim spskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefanosti Srpske pravoslavne crkve.

Iz Vukovog rodnog kraja i ove godine poručuju da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.

Izvor: RTS

KusturicaVukov saborTršićsrpski jezik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva