:

:

TV Most

Foto: Novosti

clock

Septembar 17, 2019   15:55

0

184

Lagard prva žena na čelu ECB

Evropski parlament podržao je Kristin Lagard za buduću predsednicu Evropske centralne banke (ECB), koja će biti prva žena na ovoj poziciji.

Na plenarnom zasedanju parlamenta u Strazburu poslanici su dali podršku Lagardovoj sa 394 glasa "za", protiv je glasalo 206, a 49 je bilo suzdržano, javlja Rojters. Lagard, uprkos pozivu da prisustvuje sednici, nije bila prisutna.

"Kristin Lagard je odličan izbor i ima moju punu podršku", rekao je Ludek Njedermajer, češki desno-centristički poslanik, na plenarnoj debati uoči glasanja. Dodao je da je Lagard u prilici da istakne značaj i drugih ekonomskih politika, a ne samo monetarne politike.

Rojters podseća da su lideri EU u julu izabrali Lagardovu, visprenu pregovaračicu koja je vodila Međunarodni monetarni fond, ali ima malo iskustva u monetarnoj politici, da od 1. novembra zameni Marija Dragija na čelu najmoćnije finansijske institucije u 19-članom bloku Evrozone.

Lagard, bivša advokatica za borbu protiv monopola, postala je francuska ministarka finansija 2007. godine, a zatim je preuzela dužnost šefa MMF-a.

Lideri EU će njeno imenovanje za šefa ECB-a, sa osmogodišnjim mandatom, formalno ozvaničiti na redovnom samitu sredinom oktobra.

Evropski parlament je za zamenika šefa nadzornog tela ECB-a izglasao Luksemburžanina Iva Merša, sa 379 glasova "za", 230 protiv i 69 uzdržanih.

Izvor: Танјуг

Kristin LagardEvropski parlamentEvropska centralna bankaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva