:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Septembar 07, 2020   18:43

0

125

Lajčak: Beograd i Priština u potpunosti napredovali u tri oblasti, otvorene nove teme

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da su na sastanku u Briselu Beograd i Priština "u potpunosti napredovali" u razgovorima o raseljenima, nestalima i ekonomskoj saradnji i otvorili teme o aranžmanima za nevećinske zajednice i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine.

 

Miroslav Lajčak je rekao da "pregovori nisu uvek bili laki, ali prevagnula je volja obe strane da unaprede svoje rasprave uprkos bolnim i složenim pitanjima o kojima se razgovara".

Lajčak je na kraju treće runde dijaloga na visokom nivou u Briselu naglasio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer priveremnih kosovskih institucija Avdulah Hoti zajednički potvrdili svoju posvećenost procesu koji se odvija pod okriljem EU.

"Važno je da su oba lidera, dolazeći sa sastanka u Beloj kući i uoči našeg zasedanja dijaloga, potvrdila da najveći prioritet pridaju integraciji u EU i nastavku rada na dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU. Imati ovu jasnu zajedničku posvećenost i razumevanje prioriteta je od suštinskog značaja za napredak na njihovim putevima EU", poručio je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU navodi de će se razgovori u okviru dijaloga Beogrda i Prištine u Briselu nastaviti sledeće nedelje na ekspertskom nivou, a da će se lideri ponovo sastati kasnije ovog meseca.

Lajčak dodaje da će teme sledećih sastanka biti danas otvorena pitanja nevećinskih zajednica, međusobnih potraživanja i imovine.

Miroslav LajčakBriselEUdijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva