:

:

TV Most

Foto: EPA

clock

Maj 11, 2020   16:11

0

92

Lajčak: EU mora "ruku pod ruku" sa SAD u dijalogu Beograda i Prištine

U dijalogu Beograda i Prištine Evropska unija mora ići "ruku pod ruku" sa Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Kako je Lajčak rekao u intervjuu za austrijsku Agenciju APA, kriza izazvana koronavirusom pokazala je da EU mora da bude "brža i vidljivija" na Zapadnom Balkanu. Po njegovim rečima razmena teritorija izmeđi tzv. Kosova i Srbije nije na dnevnom redu.

"Videli smo vrlo snažnu negativnu reakciju na zamenu teritorija - na KiM i u drugim zemljama regiona, kao i u zemljama EU. To me dovodi do zaključka da to nije na dnevnom redu, niti bi trebalo da bude na dnevnom redu", naglasio je Lajčak.

Šef EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj nije u potpunosti isključio promenu teritorije početkom ove nedelje. Kosovskim medijima je rekao da su sporazum i njegov sadržaj odgovornost dveju zemalja i da EU ne može ništa da propiše.

Borelj je naglasio da EU cilja na "pravno usaglašen sporazum", rekao je Lajčak.

"Potreban nam je dogovor koji smiruje situaciju," rekao je specijalni predstavnik EU. Reakcije na ideju razmene teritorija, po njegovoj oceni pokazale su "vrlo jasno" da bi to donelo "upravo suprotno".

Lajčak nije želeo da komentariše glasine o "tajnom dogovoru" o razmeni teritorija između  Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koji podržava SAD, kako neki tvrde.

"Ne radim na osnovu glasina", rekao je Lajčak i dodao da u svakom slučaju nije video takav plan.

Lajčak je takođe odbio da komentariše da su Sjedinjene Države, preko specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, takođe bile umešane u pad vlade Albina Kurtija, što je i sam Kurti nedavno tvrdio. Jedino što je važno, ocenio je Lajčak, jeste stabilna vlada koja uživa široku podršku parlamenta i stanovništva.

"Sjedinjene Države su uvek bile najvažniji međunarodni partner EU na KiM", rekao je Lajčak.

On je dodao da ste u celom regionu ste jaki samo "ako vam ide od ruke". Kad je u pitanju uloga drugih globalnih igrača na Zapadnom Balkanu, izrazio je uverenje da "niko ne može ponuditi ono što nudi EU - da čitav region bude deo Evrope, najuspešnije državne organizacije na svetu".

"Umesto da brine o uticaju drugih, EU bi trebalo da učini svoje prisustvo vidljivijim i verodostojniji", naglasio je Lajčak.

On je priznao je da EU nije uvek bila najbrži igrač, imajući u vidu i sporost u pružanju pomoći u krizi izazvanoj koronavirusom. Ali, po Lajčakovoj oceni, Brisel je najpouzdaniji i stabilan partner. On je ocenio da bi u budućnosti trebalo da budu "brži i vidljiviji i sa boljom komunikacijom".

Lajčak ulogu EU i njegovu ličnu ulogu u sukobu između Beograda i Prištine vidi pre svega u ulozi posrednika. On ne smatra da je to što dolazi iz zemlje koja tzv. Kosovo nije priznala prepreka. Čak to vidi kao "priliku", ali i dodaje da ne predstavlja Slovačku, nego celu EU.

Da bi ostala verodostojna kao akter, Unija mora što pre da donese odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova, međutim Lajčak nije želeo da odgovori na pitanje podrška kojih koje zemalkja trenutno nedostaje za takvu odluku. Specijalni predstavnik EU je rekao da se trenutno pregovara o tom pitanju i da je "apsolutno je optimističan" da će dogovor uskoro biti postignut.

Na pitanje kakav bi rezultat želio da vidi na kraju svog mandata, Lajčak je rekao da je neke stvari kakše reći, nego postići.

"Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dve strane koji razjašnjava sva otvorena pitanja i pitanja, da je u skladu sa međunarodnim pravom i na svim stranama - politikom i ljudima u obe zemlje, regionu, ali i svim državama članicama EU, je prihvaćen i priznat. Nema razloga da se proces odlaže, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora", rekao je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/Agencija APA

KiMLajčakdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva