:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2020   19:13

0

237

Lajčak: Evropa ozbiljna sa dijalogom, očekujem uspeh

Evropa je veoma ozbiljna u vezi sa regionom i dijalogom izmedu Beograda i Prištine, a cilj je postizanje sveobuhvatnog i dugoročnog sporazuma kojim će se rešiti svi sporovi između dve strane, rekao je danas u Prištini predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Očekujem da će dijalog biti uspešan, kazao je slovački diplomata na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, preneo je Kosovo onlajn.

Lajčak je rekao i da njegovo imenovanje pokazuje da je EU veoma ozbiljna kada su u pitanju regionalna pitanja.

„Nastavićemo da komuniciramo. Nastaviću da se sastajem sa drugim predstavnicima i nastaviću svoju posetu Srbiji", poručio je Lajčak.

Tači je rekao da je zvaničan stav Prištine da u ovom procesu treba da se omogući vizna liberalizacija za građane Kosova i da pregovori treba da se okončaju obostarnim priznanjem.

“Kosovo ima buducnost i alternativu da bude deo evropske porodice. Takođe smo razgovarali o obavezama koje će Lajčak imati po pitanju pregovora Kosova i Srbije. Svaki pokušaj koji vodi potpunoj normalizaciji između Kosova i Srbije je dobrodošao”, rekao je Tači.

Lajčak sa Hotijem: Bez EU ne bi bilo rezultata dijaloga

Predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas se u Prištini sastao i sa premijerom privremenih prištinskih institucija Avdulahom Hotijem, a posle razgovora istakao da bez EU dosadašnji dijalog ne bi imao rezultate.

Lajčak je na konferenciji za novinare rekao da dijalog pod okriljem EU ulazi u desetu godinu, da je podržan Rezolucijom Ujedinjenih nacija i da je doneo određene rezultate, prenosi Kosovo onlajn.

"Bez EU to ne bi bilo moguće", rekao je Lajčak i naglasio da je put Kosova ka EU u poboljašnju odnosa sa Srbijom.

“Evropska unija je spremna da pomogne budućnosti Kosova”, rekao je Lajčak.

Hoti je posle sastanka naveo da je Lajčaku preneo pristup Prištine procesu dijaloga, kojim se, kako kaže, "konačno zatvara sporazum i otvorena pitanja koja imamo sa susednom državom".

On je ocenio da je sporazum važan i za Beograd i za Prištinu, ali i za region i stabilnost EU.

Hoti je dodao i da je "ohrabren porukama Lajčaka" o njegovoj posvećenosti procesu u ime 27 zemalja EU.

“Pripremljeni smo i imamo svoju platformu. Lajčak ima užurbanu agendu ovih dana da se sastane sa svim stranama i očekujem da ćemo se na kraju njegove posete ponovo sastati kako bismo razgovarali o tehničkim pitanjima”, rekao je Hoti.

Ovo je prva poseta evropskog izaslanika Prištini od preuzimanja dužnosti.

Podrška Lajčaku izvestilaca EP za Srbiju i Kosovo

Izvestioci Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i Kosovo Viola fon Kramon Taubadel podržali su rad specijalog predstavnika Miroslava Lajčka na unapređenju dijaloga Beograda i Prištine uz ocenu da ne postoji alternativa dijalogu kome posreduje EU.

"Ne postoji alternativa dijalogu kome posreduje Evropska unija jer su i Srbija i Kosovo evropske zemlje sa jasnom evropskom perspektivom. I Srbija i Kosovo su se obavezale na pristupanje EU. Miroslav Lajčak može računati na našu nedvosmislenu podršku i našu saradnju tokom svojih razgovora vezanih za unapređenje dijaloga", poručili su izvestioci Evropskog parlamenta.

Vladimir Bilčik i Viola fon Kramon Taubadel u zajedničkom pisanom saopštenju dodaju da EU snažno podržava partnere na Zapadnom Balkanu, a da se ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine vidi kao pitanje "političkog prioriteta".

"Previše je izgubljeno vremema i zato pozdravljamo prvu posetu specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Kosovu i onu koja će uslediti naredne nedelje Srbiji. Kao stalni izvestioci EP za Srbiju i za Kosovo dajemo punu podršku EU SR Lajčaku u njegovim zadacima i pozivamo političke lidere sa obe strane da se u dobroj veri i konstruktivno angažuju sa specijalnim predstavnikom EU", zaključeno je u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Miroslav LajčakEUHašim Tačidijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva