:

:

TV Most

clock

Jun 05, 2023   21:23

0

113

Lajčak i Eskobar sastali se sa Kurtijem

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se večeras sa premijerom privremenih prištinskih institucija  Aljbinom Kurtijem u Prištini. 

Sastanak je trebalo da počne u 20 časova, ali je odložen za 20.45 časova, prenosi Reporteri.

Kako dodaje, očekuje se da će se Lajčak i Eskobar susresti i sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani i liderima opozicionih partija.

Koha je ranije danas prenela da se očekuje da Lajčak i Eskobar posete i sever KiM.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da će Lajčak i Eskobar, koji sutra dolaze i u Beograd, ponoviti evropske i američke pozive dvema stranama da odmah deeskaliraju situaciju i preduzmu korake ka postizanju održivog rešenja.

Kako je najavio, Lajčak će, nakon ovih razgovora, o stanju na terenu obavestiti visokog predstavnika EU Žozepa Borelja, koji će o tome izvestiti zemlje članice bloka. 

Zemlje članice EU će potom doneti odluku o narednim koracima, dodao je Stano. 

Stano je podsetio da je Borelj, u ime svih 27 članica EU, pozvao dve strane na preduzimanje mera za deeskalaciju situacije.

Do zaoštravanja situacije na severu KiM došlo je nakon što je Priština silom, uz podršku policije, u zgrade opština na severu KiM poslala albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Srbi na KiM su u septembru prošle godine napustili privremene prištinske institucije zbog nepoštovanja Briselskog sporazuma od strane Prištine, upada specijalnih jedinica tzv. kosovske policije na sever KiM i protivpravnih hapšenja Srba na KiM.  

Izvor: T a n j u g; Foto: The dijalogue

KiMLajčakEskobarKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva