:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2023   12:50

0

93

Lajčak o dijalogu sa diplomatama, Kforom i opozicijom u Prištini; Sastanak sa Srpskom listom tokom sledeće posete

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da je održao odvojene sastanke sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom i drugim diplomatskim predstavnicima na Kosovu, kao i sa komandom Kfora i članovima prištinske opozicije.

Lajčak je naveo da je sa njima razgovarao o najnovijim dešavanjima u dijalogu i narednim koracima.

"Imao sam danas veoma produktivan dan na Kosovu uz dobre razgovore o najnovijim dešavanjima u Dijalogu uz posredovanje EU i budućem putu. Zahvaljujem svim sagovornicima na aktivnoj ulozi i podršci", napisao je Lajčak na X platformi (Tviter) uz fotografije sa sastanaka koje je održao.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine doputovao je u ponedeljak u nenajavljenu dvodnevnu posetu Prištini, gde se sastao sa zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za T a n j u g da Lajčak planira da uskoro poseti Srbiju kako bi razgovarao o narednim koracima.

Lajčakov kabinet: Sastanak sa Srpskom listom planiran tokom naredne posete

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak tokom boravka na Kosovu neće se sastati sa predstavnicima Srpske liste zbog nedostatka vremena, istakli su iz Kabineta specijalnog predstavnika EU za Kosovo onlajn.

Kako ističu iz kabineta Specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslava Lajčaka, razgovor sa čelnicima Srpske liste tokom ove posete Lajčaka Kosovu nije bio moguć zbog dužine posete.

Dodaje se da Lajčak planira sastanak sa predstavnicima Srpske liste tokom naredne posete, koja će trajati duže.

“Imajući u vidu dužinu posete i nedostatak vremena, sastanak sa predstavnicima Srpske Liste ovoga puta nažalost nije bio moguć i zato od naše strane nije ni bilo zahteva za sastankom. Specijalni predstavnik EU za dijalog planira da se sastanke sa predstavnicima SL tokom naredne posete koja će trajati duže“, navodi se u odgovoru Lajčakovog kabineta.

Prištinski medij Reporteri preneo je juče da će se Lajčak tokom posete Kosovu sastati sa predstavnicima Srpske liste od kojih će zatražiti povratak Srba u kosovske institucije i njihovo učestvovanje na izborima u četiri opštine na severu, koji još uvek nisu raspisani.

Kako saznaje Kosovo onlajn, Lajčak je nakon sastanka sa predstavnicima opozicionih partija, sa prištinskog aerodroma "Adem Jašari" odleteo za Brisel.

Izvor: T a n j u g, Kosovo onlajn; Foto: EPA-EFE

KiMLajčakdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva