:

:

TV Most

clock

Januar 10, 2019   14:54

0

125

Lajčak: OEBS za ljude, dijalog i stabilnost

Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak preneo je, u sedištu OEBS-a u Beču, da je moto predsedavanja Slovačke ovom organizacijom "OEBS za ljude, dijalog i stabilnost" i najavio da će posetiti zemlje Zapadnog Balkana kako bi se upoznao sa aktuelnom situacijom.

 

Miroslav Lajčak je, u izjavi za Tanjug, posle predstavljanja prioriteta Slovačke Stalnom savetu OEBS-a, rekao da ova organizacija igra važnu ulogu na Balkanu gde ima svoje misije u svim državama regiona.

"Imam danas sastanak sa svim šefovima misija. Planiram u funkciji predsedavajućeg OEBS-a da posetim zemlje Zapadnog Balkana i upoznam se sa situacijom, ali i gledištem OEBS-a", najavio je Lajčak.

Upitan da li OEBS može da pomogne u prevazilaženju krize na Kosovu, Lajčak je rekao da sigurno da ova institucija može da da svoj doprinos.

"Imamo na Kosovu jednu snažnu misiju. Naravno naša je ambicija da podržimo EU, ali i ponudimo svoje znanje i iskustvo, kako bi se postigao sporazum i napredak", naglasio je Lajčak.

Na konferenciji za novinare, Lajčak je istakao da će fokus predsedavanja Slovačke OEBS-u biti na tri ključne oblasti.

"Prva je da se spreče novi konflikti, druga da se vrši medijacija kod postojećih i treća da se spreče negativne posledice po građane", poručio je Lajčak.

"Ukrajina i dalje najveći izazov za bezbednost"

Istakao je da će kriza u Ukrajini zasigurno biti i dalje najveći izazov za bezbednost i da će biti visoko na listi prioriteta.

"Želimo da poboljšamo život građana, da obezbedimo bezbedan pristup pripadnicima misije OEBS-a na terenu", ukazao je šef slovačke diplomatije.

Lajčak je rekao da je dalji prioritet osiguranje bezbedne budućnosti, to jest da se OEBS bavi i klimatskim promenama, ali i sajber bezbednošću.

"Moramo da razmišljamo o budućnosti. Digitalizacija, inovacije nude mnoge mogućnosti, ali sadrže i rizike. Treba adekvatno da priđemo tim problemima. Kada razgovaramo o budućnosti moramo da pričamo i o mladima koji treba da budu deo naših aktivnosti", poručio je Lajčak.

Najavio je da će se Slovačka, kada je reč o multilateralizmu, baviti i jačanjem saradnje sa strateškim partnerima kao što su UN i EU.

Isto tako zvanična Bratislava radiće na tome da OEBS bude još efikasniji, jer je opredeljen da organizaciju približi građanima.

"Nepostojanje budžeta može ugroziti rad instituacija OEBS-a"

Ukazao je da se ušlo u novu godinu bez dogovorenog budžeta i upozorio da, ako se u naredih par nedelja ne postigne dogovor, nepostojanje budžeta može ugroziti rad instituacija OEBS-a.

"Trenutno nije ugrožen rad OEBS-a, ali ako se za par nedelja ne postigne dogovor, mogli bismo imati negativne posledice po rad institucija OEBS-a", upozorio je Lajčak, dodajući da je za dogovor o budžetu potreban konsenzus, a da ga nema zbog nekog pitanja koje nema veze sa tim.

Prema njegovim rečima, i sloboda štampe jedan je od najvažnijih principa OEBS-a kojem će se Slovačka posvetiti, jer bez slobodnih medija nema slobodnih društava.

Najavio je da će ga prva poseta u funkciji predsedavajućeg OEBS-a voditi u Ukrajinu, gde će imati sastanke u Kijevu, ali i na liniji kontakta dve strane, gde namerava da razgovara pre svega sa građanima kojima želi da olakša život.

Isto tako je najavio da će za dve nedelje upoznati i kolege u EU sa prioritetima slovačkog predsedavanja OEBS-u, a potom i Savet Evrope.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

lajčakoebs
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva