:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 30, 2021   12:42

0

477

Lajčak: Postignut dogovor o deeskalaciji na severu KiM; Vučić: ROSU se povlači 2.oktobra

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je danas da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora .

"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut", naveo je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je zahvalio glavnim pregovaračima, Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću, na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore radi dobrobiti naroda.

12:47 - Vučić: Srpska strana prihvatila predlog za deeskalaciju na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni predlog za deeksalacoiju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu", rekao je Vučić na prs konferenciji u Nišu, gde je prethodno sa predsednikom EK Ursulom fon der Lajen prisustvovao početku dva važna projekta za Srbiju.

Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, simultano sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se ROSU povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se "stiker", odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

"To smatram velikim uspehom naše strane", rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

"Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijalogškog formata. To je ono što je postignuto", rekao je Vučić.

Izvor: Танјуг

KiMLajčakblokadatablice
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva