:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 05, 2019   8:49

0

241

Lajčak: Prijateljska poruka Brisela Beogradu

Izveštaj Evropske komisije je prijateljska poruka koja treba da pomogne vladi u Beogradu, kaže predsedavajući OEBS-u i šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak. Ističe da nije OEBS glavni međunarodni partner Srbije, već upravo Evropska unija. Ukazuje i da u dijalgu Beograda i Prištine mora da se poštuje dogovoreno, poput formiranja Zajednice srpskih opština.

Osim što ove godine obeležava deceniju i po članstva u Evropskoj uniji, Slovačka predsedava Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, koja se od osnivanja 1975. godine, bezbednošću bavi u najširem smislu reči – od nuklearnog naoružanja do ljudskih prava. To uključuje i rad na terenu. Tim povodom u Beogradu se održava konferencija o reformama u sektoru bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi.

Predsedavajući OEBS-u i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak poručuje da Srbija treba da nastavi sa reformama.

"OEBS ne pretenduje da bude glavni međunarodni partner Srbiji, jer glavni partner je Evropska unija i glavni cilj je članstvo u EU i OEBS to podržava i pomaže u važnim reformama koje se tiču medija, sudskih procedura, borbe protiv korupcije i kriminala. To su pitanja važna za čitav region i, naravno, regionalna saradnja", rekao je Lajčak.

Tehnički deo konferencije obuhvata sastanke u okviru radionica sa stručnjacima iz Sektora za bezbednosno upravljanje.

"Cilj je da bezbednosni sektor, dakle vojska i policija rade na transparentan način i pod demokratskom kontrolom, u interesu građana. Slovačka predvodi inicijativu za podršku tog sektora", naveo je šef slovačke diplomatije.

Ministar Lajčak je zadovoljan rezultatima evropskih izbora u Slovačkoj i velikom izlaznošću građana ove zemlje. Ističe da učestvuje u nekoliko projekata formulisanja prioriteta za Evropsku komisiju i Evropski savet.

"Ključno je da se vrati poverenje u taj projekat, koji treba da obezbedi mir, bezbednost, prosperitet i koji pomaže da se reše pitanja migracije, borbe protiv terorizma. Za nas u Slovačkoj važno je da EU potvrdi nastavak politike proširenja", rekao je Lajčak.

Prošle nedelje objavljen je izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka Evropskoj uniji. Lajčak smatra da je Srbija dobila dobar, pozitivan izveštaj, ali i koji pokazuje gde se očekuje napredak.

"To je jedna prijateljska poruka i treba da pomogne vladi. Treba da se nastavi dijalog Beograda i Prištine koji je doneo konkretne rezultate. Mora da se poštuje dogovoreno. Ako je dogovoreno uspostavljanje Zajednice srpskih opština, onda to mora da se ispuni", zaključio je Lajčak.

Izvor: RTS

LajčakKiMOEBSZSOSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva