:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

April 03, 2020   18:20

0

157

Lajčak: Radujem se saradnji sa predstavnicima Kosova i Srbije

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak poručio je danas, nakon zvaničnog imenovanja na novu funkciju, da se raduje saradnji sa predstavnicima Kosova i Srbije.

 

Lajčak se putem Tviter naloga oglasio po prvi put nakon saopštenja Saveta Evropske unije, poručivši da mu je čast što mu je poveren taj važan zadatak.

"Zapadni Balkan mi je oduvek bio pri srcu, jer već dugo vremena radim u regionu. Čast mi je što mi je poveren ovaj važan zadatak. Radujem se što ću sarađivati sa predstavnicima Srbije i Kosova, sa šefovima država EU, u bliskoj saradnji sa SAD", istakao je Lajčak.

Kosovski zvaničnici, međutim, bili su protiv njegovog imenovanja.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je ranije da je "Lajčakova nova misija osuđena na neuspeh" zbog njegovog ranijeg rada "na sprečavanju Slovačke da prizna Kosovo i glasanja protiv Kosova u Unesku".

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Kosova Gljauk Konjufca, takođe se usprotivio mogućnosti da Lajčak bude imenovan za izaslanika EU za dijalog između Kosova i Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Protivim se mešanju Kosova i Bosne, ima glasina da će Miroslav Lajčak biti imenovan za Boreljovog izaslanika, a to je neprihvatljivo, što smo Lajčaku jasno rekli. Ne želimo da budemo poput Bosne, u smislu unutrašnje organizacije", poručio je Konjufca, podnoseći izveštaj Komitetu za spoljne poslove i dijasporu.

Imenovanje Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Kosova i Srbije danas su pozdravile Italija i Francuska. Njihove ambasade na Kosovu saopštile su da Lajčak može da računa na njihovu podršku u obnavljanju dijaloga između Kosova i Srbije kojim posreduje EU.

Mandat Miroslava Lajčaka će trajati 12 meseci.  

Izvor: Kosovo Onlajn

Miroslav LajčakEUdijalog BG-PRKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva