:

:

TV Most

Foto: twitter@MiroslavLajcak

clock

Novembar 22, 2021   18:13

0

65

Lajčak sa Kurtijem o dijalogu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovarao je danas u Beču sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Lajčak je na svom Tviter nalogu napisao da je u razgovoru bilo reči o trenutnoj situaciji i napretku dijaloga koji pomaže EU.

"Imali smo detaljan razgovor o stranju i daljim koracima u dijalogu kome posrduje EU", napisao je Lajčak.

Lajčak sutra dolazi u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandarom Vučićem.

Njegova sutrašnja poseta Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi nakon debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.

Kako je Tanjugu rečeno u Briselu, Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti za napredak u dijalogu i svrsishodan sastanak Vučića i Kurtija do kraja ove godine.

19:39 - Kurti:Optimista sam, znaci iz Madrida u pravom smeru

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je večeras da je optimista po pitanju najava da bi zvanični Madrid mogao da otvori svoje trgovinsko predstavništvo u Prištini, dodajući da “bi uskoro trebalo očekivati pozitivne pomake”.

Kurti je to rekao u onlajn diskusiji koju su organizovali bečki Institut Karl Rener i nemačka fondacija Fridrih Ebert na pitanje gledaoca da li je najava španskog premijera da će uspostaviti trgovinsku i diplomatsku kancelariju na Kosovu prvi korak ka španskom priznavanju Kosova i da li se nada “potivinom razvoju”.

Kurti tvrdi da u Španiji postoji spremnost da se ta zemlja udalji od primera Kipra i da se približi zemljama poput Slovačke i Grčke koje, kaže, priznaju kosovske pasoše, ili imaju kancelarije u Prištini, kao i Rumunija.

Izvor: Танјуг

KiMLajčakKurtidijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva