:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2019   17:35

0

167

Lajčak: Srbija ostvarila veliki napredak u sprovođenju reformi

Predsedavajući OEBS-u, ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak ocenio je da je Srbija ostvarila veliki napredak u sprovođenju strateške reformske agende i rekao da Slovačka pruža snažnu podršku članstvu Beograda u EU.

Lajčak je istakao da je OEBS organizacija koja ne treba da se predstavlja u Srbiji, jer je dobro poznato da je Srbija bila uspešna predsedavajuća OEBS-u 2015.

Slovačka, kako je rekao, želi da iskoristi svoje predsedavanje OEBS-u u interesu država članica i građana od Vankuvera do Vladivostoka, a njeni glavni prioriteti su sprečavanje sukoba, izgradnja sigurne budućnosti i efikasan multilateralizam.

Ukazao je da obilazi sve države članice u kojima postoji misija OEBS-a na terenu, a ima ih trenutno 16.

"Počeo sam sa pet u ‘vrućim tačkama‘ - Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Jermenija i Azerbajdžan, pa sam zatim posetio centralnoazijske države, a sada obilazim zemlje Zapadnog Balkana. U Srbiji i regionu pozicija OEBS-a je drugačija, jer države imaju jasnu evropsku perspektivu pa ključnu ulogu ima EU, a OEBS pomaže u ispunjavanju ciljeva na tom putu", objasnio je Lajčak.

Rekao je da partnerstvo OEBS-a i Srbije postoji 18 godina i da je tokom tih godina ova organizacija pomogla u postizanju važnih ciljeva vlade. "OEBS ne nameće pravila i ne govori vladama šta treba da uradi, već deluje kao prijatelj koji pomaže", napomenuo je Lajčak.

Lajčak je naveo da, iako je ostvaren veliki napredak, uvek postoji prostor za dalji napredak, a OEBS je spreman da i dalje nastavi saradnju i napore u interesu ispunjavanja ciljeva vlade.

Istakao je da je u Beograd došao u dvojakoj funkciji, i da ne može da odvoji svoju funkciju ministra inostranih poslova Slovačke, dodajući da je došao u Beograd nekoliko dana od objavljivanja izveštaja o napretku, te da će za dve nedelje biti održan Savet EU na kojem treba da se donesu važne odluke vezane za evropsku integraciju.

Rekao je da su bilateralni odnosi dve zemlje bez otvorenih pitanja, pošto je jedno koje je postojalo, a datira još iz doba Čehoslovačke i SFRJ o dugu, rešeno.

Govoreći o Kosovu, istakao je da Slovačka snažno podržava kredibilni dijalog, jer smatra da je to najbolji način da se rešavaju sporna pitanja.

Izvor: Танјуг

LajčakSrbijanapredak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva