:

:

TV Most

clock

Februar 06, 2023   15:56

0

131

Lajčak: Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon sastanka sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem, da je tema razgovora bio nastavak dijaloga, kao i da sve dogovoreno u Briselu mora da se implementira.

On je novinarima rekao da je svrha njegove današnje posete Prištini, desete po redu od septembra prošle godine, nastavak diplomatskih napora kako bi došlo do napretka u dijalogu, a na osnovu evropskog predloga.

"Razgovarali smo o predlogu i narednom sastanku u Briselu na najvišem nivou. Razgovarali smo o svemu što stoji u predlogu, pa i o ZSO. Osnova za naš razgovor i nastavak dijaloga je predlog", rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je sa Kurtijem razgovarao o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio da je obavestio Kurtija o stavu koji ima po tom pitanju.

"Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede", rekao je Lajčak.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti sastao se danas u Prištini sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beorgada i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD u Prištini Džefom Hovenijerom.

Kako prenosi prištinski Reporteri, tokom sastanka, koji je trajao skoro dva sata, razgovaralo se o šest uslova, koje je Kurti nedavno izneo za formiranje Zajednice srpskih opština.

Dopisnica Tanjuga javlja da je Kurti napustio sastanak u jednom trenutku, a da su onda ostali da razgovaraju Lajčak i Hovenijer.

Kurti se sa Lajčakom sastao u pratnji svog zamenika Besnika Bisljimija, dodaje Gazeta Ekspres.

Pre sastanka sa Lajčakom i Hovenijerom, Kurti je danas razgovarao sa ambasadorima Italije, Francuske, Nemačke, Grčke i Finske i SAD o dijalogu sa Srbijom i nemačko-francuskom predlogu. On je ambasadore upoznao sa stavovima vlade u Prištini, uključujući sa šest uslova za formiranje ZSO.

Lajčak iz Prištine kasnije danas treba da stigne u Beograd i sastane se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Izvor: T a n j u g; Foto: T a n j u g

KiMKurtiLajčakHovenijerZSO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva