:

:

TV Most

clock

Jun 18, 2020   14:05

0

147

Lajčak u Prištini: Stvorili smo uslove za nastavak dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poslednjeg dana posete Prištini na konferenciji za štampu rezimirao je posetu i sastanke koje je održao sa političarima i poručio da je uveren da su stvoreni uslovi za skori nastavak dijaloga.

"Ovo je kraj moje prve posete Kosovu kao specijalnog izaslanika EU, a 27 zemalja članica EU poslalo je signal angažmana na Kosovu i u regionu. Svaki put kada nešto radim pokušavam da to učinim 100 odsto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pomoći stranama koji bi normalizovao odnose Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, kako prenosi Kosovo onlajn pisanje Kohe, ovih dana boraveći u Prištini održao je konstruktivne i korisne sastanke sa liderima stranaka.

"Na tim sastancima sam naglasio da Kosovo mora biti ujedinjeno u dijalogu. Dijalog mora početi brzo. Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima. Srećan sam što je dijalog uz pomoć EU prioritet. Očekujem da će se dijalog uskoro nastaviti", rekao je Lajčak.

Kako je naveo, o sličnim temama će razgovarati i u Beogradu, gde će se sledeće sedmice sresti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Budući da ću sledeće nedelje posetiti Beograd, razgovaraću o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada ćemo odrediti tačan datum. Zadovoljan sam odlukom da se roba može kretati bez ikakvih problema. Napuštam Kosovo sa sigurnošću da su stvoreni uslovi za dijalog", poručio je izaslanik EU.

Lajčak je u Prištini razgovarao sa predsednikom Pokreta samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem, predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom, kao i sa predstavnicima drugih albanskih parlamentarnih stranaka.

Izaslanik EU se takođe sastao sa predstavnicima srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica na KiM.

Prethodno, u utorak se sastao sa predsednikom privremenih kosovskih institucija Hašimom Tačijem, zatim sa predsednicom parlamenta Vjosom Osmani i na kraju sa premijerom Avdulahom Hotijem.

Po dolasku u Prištinu, izjavio je da je "napredak Kosova na evropskom putu moguć samo kroz EU i najavio nastavak procesa u Briselu".

Lajčak je u Prištinu stigao dan nakon što je izaslanik Bele kuće za dijalog između Beograda i Prištine, Ričard Grenel, najavio da će se predstavnici obe strane sastati u Beloj kući 27. juna.

Izvor: T a n j u g

Miroslav LajčakKosovodijalog BG-PR
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva