:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Jun 16, 2020   15:13

0

289

Lajčak u Prištini: Znam datume za dijalog, ne mogu da objavim

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak stigao je danas u Prištinu i po dolasku rekao da je dijalog u Briselu važan, jer je budućnost Kosova u EU.

 

Lajčak je novinarima u Prištini rekao da zna datume sastanaka za nastavak dijaloga u Briselu, ali da za sada ne može da ih saopšti, prenose prištinski mediji.

"Imam datume, ali ne mogu za sada da ih objavim, jer moram da koordiniram sa partnerima i nemamo vremena za gubljenje", rekao je Lajčak.

Kako je naveo, svestan je sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu 27. juna, ali je po njemu najvažnije da započne dijalog, jer je budućnost Kosova evropska.

U Prištini bi Lajčak trebalo da se sastane sa predsednikom i premijerom privremenih kosovskih institucija, Hašimom Tačijem i Avdulahom Hotijem, kao i sa predsednicom skupštine Vjosom Osmani.

Tači: Srešću se s Lajčakom, ako on ima nešto konkretno da kaže

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači rekao je da se neće sastajati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, koji danas dolazi u trodnevnu posetu na Kosmetu, ako on nema ništa konkretno da kaže, prenosi prištinska Koha.

Tači je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je "vreme za istraživanje i držanje predavanja davno prošlo".

"Kada Lajčak stigne, naši timovi će komunicirati međusobno i videćemo. Ako gospodin Lajčak ima nešto konkretno da kaže, spreman sam za susret. Inače za to nema razloga", kaže Tači.

Ako je došao na Kosovo da istražuje teren, nema potrebe za viđanjem, dodao je.

"Lajčak bi trebalo da bude jasan, da pokaže kakav je stav EU o viznoj liberalizaciji. To nam treba više od beskrajnih predavanja. Ako ne, onda će to biti neuspešna misija", rekao je Tači, prenosi Koha.

Stano: Lajčak bi trebalo u Prištini da razgovara o modalitetima dijaloga

Portparol EU Peter Stano kaže za T a n j u g  da EU, kao glavni posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, "ne komentariše aktivnosti drugih", a da će već danas Prištini predstaviti datum za nastavak procesa.

Na pitanje da li je EU upoznata sa namerama SAD da 27. juna organizuju "razgovore o dijalogu" predstavnika Srbije i Kosova u Vašingtonu, u Briselu odgovaraju da će EU u Prištini danas razgovarati o modalitetima dijaloga.

"Specijalni predstavnik Lajčak trebalo bi da u Prištini danas razgovara o modalitetima dijaloga. On namerava da predstavi konkretne datume za brz nastavak procesa", navodi Stano.

On dodaje da je dijalog kome posreduje EU već pokazao konkretne rezultate za narod na Kosovu.

U Briselu nisu mogli da odgovore na pitanje T a n j u g a  da li će se specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak tokom posete Prištini sastati sa predsednikom Tačijem kao dosadašnjim glavnim pregovaračem prištinske strane.

"Dve strane žele u EU, dobro znaju kakve su mogućnosti"

Strateški ciljevi Beograda i Prištine su evropska budućnost i članstvo u EU, a put ka ostvarenju te budućnosti vodi kroz dijalog kome posreduje EU i to se ne može zaobići, kaže portparol EU Peter Stano.

Peter Stano je odgovarajući na pitanja evropskih medija o "mešanju SAD" u dijalog Beograd i Prištine, a nakon najave sastanka dve strane koju Vašington organizuje 27. juna, poručio da je "EU pozitivna" kada god se radi o inicijativama koje podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine kome posreduje EU.

"Mi posredujemo u dijalogu, ali pomoć bilo kog partnera koji deli isti cilj je dobrodošla. EU i SAD imaju iste ciljeve na Zapadnom Balkanu kao što su stabilizacija i reforme", kaže Stano.

Govoreći o "mogućem dogovoru dve starne koji bi bio postignut u Vašingtonu, a bio destabilizirajući za region i poremetio proces koji vodi EU", Stano naglašava da su u pitanu spekulacije i da dve strane "dobro znaju" kakve su mogućnosti.

"Obe strane su vrlo svesne da je njihova budućnost evropska budućnost i da žele da uđu u EU. Ne verujem da će dogovoriti bilo šta što će im onemogućiti da postignu ovaj strateški cilj koji je i želja njihovih građana", kaže Stano.

On dodaje da se EU ne fokusira na najave već na konkretne rezultate koje je EU već pokazala u regionu, uključujući i dijalog Beograda i Prištine

"Šta god da se dogovori u drugim formatima uključiće se u dijalog kome posreduje EU jer ovo je glavna platforma za Srbiju i Kosovo da se približe konačnom sporazumu u o normalizaciji odnosa i da napreduju ka članstvu u EU", poručuje Stano.

On naglašava da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ima punu podršku svih zemalja članica EU da nastavi i finalizuje dijalog Beograda i Prištine, a da je podršku radu Lajčaka juče izneo i državni sekretar SAD Majk Pompeo u razgovoru sa šefom diplomatije Žosepom Boreljom.

Izvor: RTV, T a n j u g

Miroslav LajčakEUdijalog BG-PRHašim TačiPeter StanoKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva