:

:

TV Most

Foto: Tviter / Miroslav Lajčak

clock

Septembar 17, 2021   21:08

0

85

Lajčak završio posetu Prištini, otišao u Skoplje

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak završio je trodnevnu posetu Prištini gde je izjavio da od njenih zvaničnika u dijalogu sa Beogradom "niko neće da traži da pregovara o ustavnosti, teritorijalnom integritetu i unutrašnjoj funkcionalnosti Kosova".

 

Miroslav Lajčak je posetu Prištini okončao drugim susretom sa predsednikom prištinske vlade Aljbinom Kurtijem u protekla tri dana.

Nakon oba susreta evropski predstavnik je rekao da je centralna tema njihovih razgovora bila nastavak dijaloga i njegovo stanje.

"Važno je da se proces dijaloga nastavi", rekao je Lajčak kratko medijima pošto je završio razgovor sa Kurtijem.

Ranije danas u Prištini sastao se sa Vjosom Osmani, predsednicom privremenih institucija u Prištini, koja mu je prenela da su u Prištini "odlučni u nastavku dijaloga, da se završi međusobnim priznavanjem, bez uticaja na ustavni poredak i teritoriju Kosova".

Lajčak je prema saopštenju iz kabineta Vjose Osmani, rekao "da od Kosova niko neće da traži da pregovara o ustavnosti, teritorijalnom integritetu i unutrašnjoj funkcionalnosti".

Ovih navoda nema u završnom saopštenju Misije EU o Lajčakovoj trodnevnoj posetu u Prištini.

"G. Lajčak je imao sadržajne sastanke sa Aljbinom Kurtijem i šefom pregovaračkog tima Besnikom Bisljimijem, dvojicom glavnih sagovornika iz Prištine. Tokom njihovih razgovora razmatrali su stanje dosadašnjeg procesa dijaloga i diskutovali su o narednim koracima, što uključuje i sledeći susret na visokom nivou kao i sastanak šefova pregovaračkih timova", navodi se u saopštenju misije EU".

Lajčak je naglasio važnu ulogu koju imaju i parlament i opozicija u pružanju podrške vladi u dijalogu koji vodi i pomaže EU.

"Kosovo je načinilo veliki napredak u mnogim oblastima i mnogo od ovoga može direktno da se pripiše dijalogu, ali zamislite samo dodatne koristi koje može da stekne za svoje građane kroz postizanje konačnog sveobuhvatnog Sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane", istakao je specijalni predstavnik EU.

Prema objavi Aljbina Kurtija na njegovom tviter nalogu, Lajčak posetu region nastavlja odlaskom iz Prištine u Skoplje. U Beograd bi trebalo da stigne u ponedeljak.

Izvor: RTS

Miroslav LajčakKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva