:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Decembar 10, 2020   8:02

0

206

Lajen i Džonson: Stavovi udaljeni, rešenje do nedelje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Velike Britanije Boris Džonson završili su sinoć sastanak u Briselu uz poruku da su "stavovi ostali udaljeni", a da će do "odluke doći do kraja vikenda".

"Stekli smo jasno razumevanje međusobnih stavova. Oni ostaju daleko jedan od drugog. Dogovorili smo se da se timovi odmah okupe i pokušaju da reše ova suštinska pitanja", navedeno je u zajedničkoj izjavi fon der Lajen i Džonsona.

Razgovoru o sporazumu o budućim odnosima izmeđeu EU i Velike Britanije u sedištu EK u Briselu prisustvovali su i glavni pregovarači dve strane, Mišel Barnije i Dejvid Frost.

Nakon susreta fon der Lajen i Džonson potvrdili su da postoje "značajne" razlike između dve strane, ali su izrazili saglasnost da se rešenje mora pronaći u naredna 72 sata, preneo je londonski Gardijan.

Kako se navodi iz Dauning strita, razgovori su bili "iskreni" što bi u prevodu sa diplomatskog rečnika značilo da su pregovarači bili energični i bez "dlake na jeziku"..

"Dve strane i dalje nisu postigle saglasnost i nije jasno da li se razlike mogu prevazići", navodi izvor iz Dauning strita dodajući da Džonson ne želi da ostavi put do mogućeg dogovora neproveren.

Navodi se i da je Džonson rekao predsednici Evropske komisije i glavnom pregovaraču Mišelu Barnijeu, da ne može da prihvati uslove u ugovoru koji će Britaniju vezati za pravila EU.

Pre nego što je krenuo put Brisela iz svoje rezidencije u Dauning stritu, Džonson je poslanicima Donjeg doma Britanskog parlamenta rekao da se nada "dobrom sporazumu" sa EU, ali da u ovom trenutku Evropa insistira na uslovima koje ni jedan premijer ne bi mogao da prihvati.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da postoje šanse da dogovor bude postignut, ali je i upozorila da ne očekuje da će već sutra doći do raspleta i postizanja obostrano prihvatljivog sporazuma.

"Ukoliko Velika Britanija ima neprihvatljive zahteve, onda ćemo mi nastaviti dalje bez sporazuma. Jedno je sigurno: integritet jedinstvenog tržišta mora biti sačuvan", poručila je nemačka kancelarka.

Izvor: Танјуг

EUBregzitDžonsonLajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva