:

:

TV Most

Foto: vip.de

clock

Septembar 15, 2021   15:21

0

37

Lajen: Investicja u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućost EU

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, u godišnjem govoru o Stanju EU, naglasila je važnost evrointegracija Zapadnog Balkana i najavila skoru posetu regionu.

"Pre kraja meseca putujem u region da pošaljem jak signal naše posvećenosti procesu proširenja. To dugujemo svim mladim ljudima koji veruju u budućost u Evropi", poručila je fon der Lajen.

U govoru pred Evropskim parlementom u Strazburu, fon der Lajen je poručila da je EU pojačala i finansijsku podršku Zapadnom Balkanu kroz novi Investiciono ekonomski plan koji predstavlja oko trećine BDP celog regiona Zapadnog Balkana.

"Investicja u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućost EU", zaključila je Ursula fon der Lajena ispraćena aplauzom poslanika EP.

Predsednica Evropske komisije je govoreći o ulozi EU kao globalnog igrača nagalasila da taktike odbrane interesa EU nisu samo u jačanju sopstvenih kapaciteta odbrene već i u stvaranju jakih partnerstava širom sveta kao osnove za buduću stabilnost i prosperitet.

"Taj posao počinje produbljivanjem naše saradnje sa najbližim saveznicima kao što su SAD. SAD i EU će uvek biti snažnije zajedno, a isto važi i za nase susede na Zapdnom Balkanu", navela je fon der Lajen.

Ona je upozorila da Evropa "može i mora" da uradi više sama na međunarondoj šceni, a da prvenstveno obezbedi stabilnost u najbližem regionu.

"Ako se ne reaguje na vreme na krizu u susedstvu kriza će doći kod vas", zaklučila je fon der Lajen.

Ona je takođe upozorila da nedostak političke volje kao najčesći uzork kašnjenja u reakciji EU na međunarodnoj sceni.

Lajen sa Vučićem 30. septembra u Beogradu

Predsednica Evropske komsije, Ursula fon der Lajen, u posetu Srbiji stiže 30. septembra, saznaje Tanjug u Briselu.

U Evropskoj komisiji potvrdili su za Tanjug da će fon der Lajen svoju trodonevnu posetu regionu završiti upravo u Srbiji i BiH.

Prvog dana posete, 28. septembra, Ursula fon der Lajen, stiže u Albaniju i Severnu Makedoniju.

Drugog dana, 29. septembra, predšednica Kosmije boraviće na Kosovu i u Crnoj Gori.

Iz Evropske komisije ranije su najavili da je ova poseta prethodi samitu EU Zapadni Balkan koji će se 6. oktobra održati u Sloveniji i na kome će se potvrditi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i obezbediti dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana u regionu.

Izvor: Танјуг

EUUrsula fon der LajenVučićZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?