:

:

TV Most

Foto: vip.de

clock

Septembar 15, 2021   15:21

0

183

Lajen: Investicja u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućost EU

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, u godišnjem govoru o Stanju EU, naglasila je važnost evrointegracija Zapadnog Balkana i najavila skoru posetu regionu.

"Pre kraja meseca putujem u region da pošaljem jak signal naše posvećenosti procesu proširenja. To dugujemo svim mladim ljudima koji veruju u budućost u Evropi", poručila je fon der Lajen.

U govoru pred Evropskim parlementom u Strazburu, fon der Lajen je poručila da je EU pojačala i finansijsku podršku Zapadnom Balkanu kroz novi Investiciono ekonomski plan koji predstavlja oko trećine BDP celog regiona Zapadnog Balkana.

"Investicja u budućnost Zapadnog Balkana je investicija u budućost EU", zaključila je Ursula fon der Lajena ispraćena aplauzom poslanika EP.

Predsednica Evropske komisije je govoreći o ulozi EU kao globalnog igrača nagalasila da taktike odbrane interesa EU nisu samo u jačanju sopstvenih kapaciteta odbrene već i u stvaranju jakih partnerstava širom sveta kao osnove za buduću stabilnost i prosperitet.

"Taj posao počinje produbljivanjem naše saradnje sa najbližim saveznicima kao što su SAD. SAD i EU će uvek biti snažnije zajedno, a isto važi i za nase susede na Zapdnom Balkanu", navela je fon der Lajen.

Ona je upozorila da Evropa "može i mora" da uradi više sama na međunarondoj šceni, a da prvenstveno obezbedi stabilnost u najbližem regionu.

"Ako se ne reaguje na vreme na krizu u susedstvu kriza će doći kod vas", zaklučila je fon der Lajen.

Ona je takođe upozorila da nedostak političke volje kao najčesći uzork kašnjenja u reakciji EU na međunarodnoj sceni.

Lajen sa Vučićem 30. septembra u Beogradu

Predsednica Evropske komsije, Ursula fon der Lajen, u posetu Srbiji stiže 30. septembra, saznaje Tanjug u Briselu.

U Evropskoj komisiji potvrdili su za Tanjug da će fon der Lajen svoju trodonevnu posetu regionu završiti upravo u Srbiji i BiH.

Prvog dana posete, 28. septembra, Ursula fon der Lajen, stiže u Albaniju i Severnu Makedoniju.

Drugog dana, 29. septembra, predšednica Kosmije boraviće na Kosovu i u Crnoj Gori.

Iz Evropske komisije ranije su najavili da je ova poseta prethodi samitu EU Zapadni Balkan koji će se 6. oktobra održati u Sloveniji i na kome će se potvrditi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i obezbediti dodatni podsticaj primeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana u regionu.

Izvor: Танјуг

EUUrsula fon der LajenVučićZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva