:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2022   12:22

0

138

Lajen: Kablom ispod Crnog mora struja i do Zapadnog Balkana

Sporazum između vlada Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske o strateškom partnerstvu u oblasti razvoja energetike i transporta povezaće dve obale Crnog mora i mogao bi da transportuje električnu energiju do Moldavije, Zapadnog Balkana i Ukrajine, rekla je danas u Bukureštu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Lideri Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske potpisali su danas u Bukureštu sporazum o transportu čiste energije putem podvodnog električnog kabla u Crnom moru iz Azerbejdžana za Evropu, prenosi Ađerpres.

„S obzirom na trenutni bezbednosni kontekst koji obeležava ruski napad na Ukrajinu treba da uspostavimo bolju saradnju i pokažemo više solidarnosti za ublažavanje zajedničkih problema“, rekao je rumunski predsednik Klaus Johanis na sastanku kojem je prisustvovala i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je tom prilikom istakla da je strategija EU da napusti ruska fosilna goriva i da se okrene ka čistim izvorima energije sa pouzdanim energetskim partnerima.

"Evropska unija je uspela da nadoknadi smanjenje ruskog gasa. Ali ne govorimo samo o upravljanju novom geopolitičkom situacijom. Radi se o stvaranju budućnosti za nas u smislu čistih, dostupnih i sigurnih izvora energije, a to su oblici obnovljive energije“, rekla je predsednica Evropske komisije.

Fon der Lajen je istakla da je EU spremna da pruži finansijsku podršku tom projektu kada bude sačinjena studija izvodljivosti. 

Predsednica EK  je rekla da će ovaj projekat povezati dve obale Crnog mora i dalje sa regionom Kaspijskog mora, kako digitalno, tako i energetski, kao i da električni kabl ispod Crnog mora pruža višestruke mogućnosti.

"Ovaj projekat bi mogao da donese značajne koristi Gruziji. To bi moglo da pretvori zemlju u čvorište električne energije i da je integriše u tržište električne energije EU. Kabl ispod Crnog mora mogao bi da prenosi struju do naših suseda u Moldaviji i na Zapadnom Balkanu i naravno do Ukrajine. To će pomoći u obnovi ukrajinskog energetskog sistema i obnovi zemlje" naglasila je Fon der Lajen. 

Sporazumom je predviđeno da električni kabl dužine 1.100 kilometara i snage od 1.000 MV prolazi ispod Crnog mora, od Azerbejdžana do Rumunije, kao deo napora EU da nadomesti energiju koju je dobijala iz Rusije.

Izvor: T a n j u g

Ursula fon der LajenEUAzerbejdžan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva