Lajen: Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana

:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Novembar 11, 2019   19:02

0

77

Lajen: Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana

Predsednik Francuske Emanuel Makron otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je pozvala lidere EU da odmah započnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi "Rusija i Kina mogle da popune prazninu ukoliko se Unija ne utvrdi u regionu".

Fon der Lajenova je u govoru povodom 30. godišnjice od pada Berlinskog zida rekla da je Evropa puno toga tražila od Severne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve što se od njih tražilo, prenosi britanski Ekspres.

"Sada treba da održimo reč i započnemo pregovore o pristupanju", rekla je fon der Lajen.

Ona je dodala da ako EU ne otvori perspektivu zemljama Zapadnog Balkana, drugi će popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske ili Saudijske Arabije.

Na nedavnom sastanku Evropskog saveta Makron je bio jedini evropski lider koji je blokirao pregovore sa Skopljem i Tiranom, a uspeo je i da ubedi Holandiju i Dansku da se usprotive početku pregovora sa Albanijom.

Izvor: RTS

Ursula fon der LajenEmanuel MakronEUZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva