:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 17, 2023   16:30

0

40

Lajen: Mi odlučujemo ko i pod kojim uslovima može da dođe u EU, ne krijumčari

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je brz povratak neregularnih migranata i suzbijanje  ,,brutalnog posla" krijumčarenja ljudi, za vreme posete ostrvu Lampeduza, na kojem se u jednom danu ove nedelje iskrcalo skoro 7.000 migranata.

,,Mi ćemo odlučiti ko će doći u Evropsku uniju i pod kojim okolnostima. Ne krijumčari", izjavila je fon der Lajen nakon obilaska ostrva zajedno sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni, prenosi AP.

Ona je ponudila podršku za  ,,istraživanje opcija za proširenje postojećih pomorskih misija na Mediteranu ili za rad na novim".

Plan takođe uključuje ubrzavanje sredstava za Tunis kao deo dogovora sa EU o blokiranju odlazaka u zamenu za pomoć, kako bi se i na taj način pomoglo Italiji da ubrza uspostavljanje humanitarnih koridora u zemljama porekla migranata kako bi se obeshrabrila ilegalna putovanja.

Fon der Lajen je takođe obećala podršku granične agencije Fronteks u obezbeđivanju  ,,brzog povratka migranata u zemlju porekla" koji ne ispunjavaju uslove da ostanu u EU, u saradnji sa zemljama porekla.

,,Veoma mi je važno da budem ovde jer su neregularne migracije evropski izazov i potreban je evropski odgovor. Tako da smo zajedno u ovome", rekla je fon der Lajen.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je rekla da je zbog velikog priliva migranata Italija pod ,,nepodnošljivim pritiskom".

Zvaničnice su obišle i pristanište Favaloro gde svakodnevno pristižu brojni čamci i brodovi sa migrantima iz Severne Afrike.

Od početka godine oko 127.000 migranata ušlo je u Italiju, što je dvostruko više nego u istom periodu 2022. Mnogi od njih stižu u Italiju upravo preko Lampeduze, najjužnijeg italijanskog ostrva. 

Izvor: T a n j u g ; foto: AP

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva