:

:

TV Most

Foto: FoNet/AP

clock

Februar 04, 2022   10:08

0

135

Lajen: Od ponašanja Rusije zavisi da li će Severni tok 2 biti pokrenut

Puštanje u rad gasovoda Severni tok 2 zavisiće od ruskih postupaka, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u intervjuu za nemački list Handelsblat i francuski Eko.

„U ovoj krizi sve će zavisiti od ruskog stava...Rusija vrši vojni pritisak na Ukrajinu i koristi gas kao adut za pregovore s nama (EU). Zato Severni tok 2 ne može da bude skinut sa liste sankcija, to je apsolutno jasno“, rekla je ona, izveštava agencija TASS.

Prema Rojtersu, fon der Lajenova je intervjuu pomenutim listovima navela da je Evropska unija pripremila „robusan i sveobuhvatan“ paket sankcija koji će uvesti Rusiji ako napadne Ukrajinu.

„Pripremili smo robusan i sveobuhvatan paket finansijskih i ekonomskih sankcija", rekla je ona dodajući da one uključuju „ograničavanje pristupa stranom kapitalu" i „kontrolu izvoza, posebno tehničke robe".

Prema njenim rečima, sankcije bi mogle „bolno da pogode ljude bliske (ruskom predsedniku Vladimiru) Putinu i oligarsima".

Rusija je, prema medijskim izveštajima, rasporedila oko 100.000 vojnika blizu ukrajinske granice i traži od Zapad bezbednosne garancije, uključujući obećanje da Ukrajina nikada ne bude primljena u NATO.

Sjedinjene Države su objavile juče da je Rusija navodno pripremila nekoliko opcija kao izgovor za invaziju na Ukrajinu, a Kremlj je istovremeno optužio Vašington da ignoriše pozive Moskve za deeskalaciju tenzija, nakon što su SAD najavile da će poslati skoro 3.000 dodatnih vojnika u Poljsku i Rumuniju.

Izvor: T a n j u g

Ursula fon der LajenRusijaSeverni tok 2
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva