:

:

TV Most

Foto: AFP

clock

Mart 26, 2020   12:25

0

227

Lajen: Odluke koje donosimo sad odrediće našu budućnost

Predsednica Evropske komisje Ursula fon der Lajen kaže da je koronavirus promenio živote Evropljana i doveo do "tragedije na nivou koji je do samo pre nekoliko nedelja bio nezamisliv".

 

"Ovo je borba u kojoj svako od nas ima ulogu", poručila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je u obraćanju pred gotovo praznim Evropskim parlamentom u Briselu ponovila svoj poziv na jednistvo i koordinsani pristup borbi protiv pandemije KOVID 19.

Ona je ocenila da je početni odgovor na ovu krizu u Evropi bio jednostran, odnosno da je svaka zemlja gledala sebe, ali da su u međuvremenu preuzete vanredne mere i poboljšana koordinacija.

"Svi delimo istu odgovornost i ne možemo sami za sebe rešavati ovu krizu. Samo međusobnim pomaganjem, pomoći ćemo i sami sebi", poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije ukazala je potrebu pravilnog funkcionsanja evropskog jedinstvenog tržišta i Šengena kao jedinim načinima za rešavanje trenutne krize.

Ona je kao neefikasnu meru navela zatvaranje unutrašnjih granica što otežava protok robe neophodne zemljam članicam u borbi protiv KOVID 19.

"U ovom trenutku nema niti jedne zemlje članice koja može sama pokriti svoje potrebe u medicinskoj opremi", upozorila je Fon der Lajen.

Ona je dodala da EU prvi put u svojoj istoriji pravi zajedničke zalihe medicinske opreme, a da su proizvođači potvrdili da mogu u narednim nedeljama da isporuče naručenu zaštitnu opremu, respiratore i laboratorjske testove.

"Trenutno nam je spasavanje života na prvom mestu. Ali nadam se da će ubrzo doći ”dan posle” kada ćemo morati da radimo na rešavanju društevno ekonomskih posledica krize", kaže Fon der Lajen.

Pred glasanje Evropskog parlamenta o merama za pomoć zemljama članicama i zemljma u procesu pristupanja EU, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je naglasila da su ”oči uprte” u EU i da će odluke koje se sada donose odrediti osnove EU u budućnosti.

”Istorija nas gleda. Moramo da uradimo zajedno pravu stvar sa jednim velikim srcem, umesto sa 27 malih", zaključila je Fon der Lajen.

Izvor: T a n j u g

Evropska komisijaEvropaUrsula fon der LajenkoronavirusKOVID 19
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva