:

:

TV Most

Foto: AP

clock

Septembar 28, 2021   19:30

0

145

Lajen: Podrška Severnoj Makedoniji, Zaev: Nema pregovora o identitetu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas tokom posete Skoplju punu podršku formalnom otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom što je pre moguće.

 

"U potpunosti podržavam formalno otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom što pre. Ne gubite veru, do sada ste postigli veliki napredak. Budućnost Severne Makedonije je u Evropskoj uniji", rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Zaev je rekao da je Skoplje i do sada pokazivalo konstruktivan pristup kada je reč o evropskim integracijama, ali je naglasio da pitanje identiteta ne može biti predmet pregovora, prenose makedonski mediji.

On je rekao da će Severna Makedonija, u duhu evropskih dobrosusedskih odnosa intenzivirati razgovore sa Bugarskom, kako bi se rešila otvorena pitanja.

"Do sada smo pokazali spremnost i konstruktivan doprinos rešavanju bilateralnih odnosa kroz uzajamno poštovanje i zaštitu nacionalnog dostojanstva, ali nije moguće pregovarati o pitanjima identiteta i zadovoljstvo nam je što iz Bugarske stižu signali razumevanja po tom pitanju", rekao je Zaev.

Lažna dojava o bombi tokom posete Fon der Lajen Skoplju

Policija Severne Makedonije privela je osobu koja je danas telefonom prijavila da će tokom posete predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen izpred zgrade Vlade u Skoplju biti aktivirana ekspolozivna naprava.

Policija je saopštila da su nakon poziva preduzete sve neophodne mere i aktivnosti i da je utvrđeno da je dojava bila lažna, prenosi MIA.

U saopštenju se navodi da je I.M. priveden po nalogu javnog tužioca radi daljeg postupka.

Ističe se da lažna dojava o bombi nije uticala na plan posete Fon der Lajen i da se njene aktivnosti nastavljaju po planu.

Izvor: T a n j u g

Ursula fon der LajenZoran ZaevSeverna MakedonijaEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva