:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Jun 10, 2021   11:05

0

100

Lajen: Saradnja G7 na obnovi ekonomije

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je da će se na sastanku G7 razgovarati o odbnovi ekonomije od posledica krize izazvene pandemijom i o globalnoj ekonomskoj saradnji.

Fon der Lajen je pred odlazak na trodnevni sastanak G7, koji se od 11. do 13. juna održava u Velikoj Britaniji, ocenila da će obnova i rast ekonomije u velikoj meri zavisti i od saradnje na međunarodnoj sceni.

”Mi smo otvorena ekonomija i naš boljitak će zavisiti od odgovora naših partnera na krizu. Očekujem da će se na G7 potvrditi nastavak paralelnog pristupa i fiskalne podrške ekonomijama”, kaže fon der Lajen.

Ona napominje da će ulaganje u obnovu EU ekonomije u periodu od 2020. do 2022. godine iznositi 18 procenata ukupnog evropskog BDP što je usklađeno sa 20 procenata ulaganja SAD u istom periodu.

Fon der Lajen ocenjuje da je EU bolje odgovorila na ovu ekonomsku krizu nego na prethodnu iz 2008. godine i da je razvila načine za brzo delovanje, otpornost i čuvanje od rizika.

”Želimo otvoreno društvo i ekonomsku razmenu, ali ne po svaku cenu”, kaže fon der Ljaen.

Ona navodi da će EU insistirati na saradnji koja se zasniva na demokratskim vrednostima i poštovanju fundamentalnih prava.

”Kina i Rusija su posebno zabrinjavajuće kada je reč o tim oblastima, a G7 su konačno ponovo ujedinjene i odlučne da odbrane naše vrednosti”, kaže fon der Lajen.

Ona zaključuje da će povratak SAD kao partnera omogućiti jačanje globalnog multilateralizma i zaštite zajedničkih vrednosti G7.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva