:

:

TV Most

clock

Februar 02, 2021   15:45

0

180

Laketić: Uspešna borba zdravstva sa kovidom 19

Borba srpskog zdravstvenog sistema sa kovid 19 bila je uspešna u prethodnom peridu, sa manje ili više grešaka koje je teško izbeći u epidemijama, kaže predsednik skupšinskog Odbora za zdravlje i porodicu Darko Laketić.

On je, na današnjoj sednici tog tela, rekao da je jedno od najvećih dostignuća u toj borbi uspešna vakcinacija stanovništva i da je Srbija druga u Evropi po broju vakcinisanih građana.

"To uliva nadu da će broj zaraženih brzo pasti ispod 250, te da će Srbija biti među zemljama u kojima se normalno živi, moći normalno da se putuje, da se stanovništvo vrati navikama na period pre kovida", rekao je Laketić.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko upoznao je članove Odbora sa aktivnostima Ministarstva zdravlja za prva dva kvartala prošle godine.

Urađeni su, kako je rekao brojni pravilnici, doneta odluka o najvišim cenama leka, odobravane specijalizacije, nastavljeno sa projektima koji su u planu, nastavlja se sa rekonstrucijom četiri klinička centra.

"Realizacija projekta domova zdravlja za unapređenje kvaliteta primarne zaštite, koji se finansiraju putem grantova, ide po planiranoj dinamici. U vanrednoj situaciji je sve prekinuto i ostalo je u statusu kvo do momenta kada ćemo pasti ispod 250 i to trebalo brzo da se desi", rekao je Vicko.

On je naglasio da su u epidemiji virusa korona trpeli ostali pacijenti, oni koji nisu zaraženi virusom korona,da je bilo čak i straha da dođu u bolnice da se ne bi tamo zaraženi.

Skrining program ranog otkrivanja karcinoma, naveo je on, "skoro je stao" kako bi se odgovorilo kapacitetom obolelima od kovid infekcije.

Aleksandra Pavlović Marković (SPS) složila se da se Srbija uspešno borila sa virusom korona, ali je dodala da je situacija u zdravstvenim ustanovama teška zbog velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika.

"U Klinici za gastroenterologiju od 37 doktora, 11 je zaraženo virusom korona. U Batajnici je angažovano 15 specijalista", rekla je ona i dodala da se rad Klinike za ostale pacijente - obolele od pankreasa, debelog creva sveo na minimum, na urgentna stanja.

Ona je navela da je teška situacija u državnim ustanovama jer su zdravstveni radnici premoreni.

Državni sekretar Ferenc Vicko rekao je da je upoznat sa situacijom u bolnicama jer radi sa pacijentima. Naveo je da su u Institutu za onkologiju u Vojvodini, gde radi, anesteziolozi angažovani u kovid centrima te da su morali da "zatvore operacione sale", iako je onkologija mogla da radi u punom kapacitetu.

Na današnjoj sednici Odbora za zdravlja predsednik tog tela Darko Laketić izabran je za predstavnika odbora u Nacionalnom koordinacionom timu za imunizaciju protiv kovid -19.

Izvor: Танјуг

Laketićkoronaviruszdravstvo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva