:

:

TV Most

clock

Septembar 19, 2023   16:53

0

37

Laplje Selo: Glumci o negovanju kulture govora i oživljavanju istorije

U osnovnoj školi „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu, na času koji je održao glumac Milan Bosiljčić, mladi su imali priliku da se bliže upozaju sa značajem negovanja kulture govora za uspeh u školi i u životu. U Srednjoškolskom centru u ovom mestu je njegov kolega Aleksandar Dunić izveo monodramu „Miloš Obrenović“ i tako iznova skrenuo pažnju đacima na njihove slavne pretke.

 

Milan Bosiljčić je rekao da mu je cilj podizanje svesti o negovanju kulture izražavanja i srpskog jezika među osnovcima u celoj Srbiji, dodavši da je njihova misija vrlo važna jer mnogo tuđica u svakodnevnom govoru utiče na srpski jezik pa se, pored dece, on i njegov kolega obraćaju i nastavnicima.

Aleksandar Dunić, široj publici najpoznatiji kao Ćirko „Bele lađe“, kazao je da monodrama „Miloš Obrenović“, po tekstu Milovana Vitezovića, a u režiji Milana Rusa, direktora Srpskog pozorišta u Mađarskoj, mladima može da ukaže na moguće pozitivne uzore.

„Naravno, treba da bude ponos, čast i sreća što smo imali takve ljude u našoj istoriji. Naša istorija je časna, plemenita. Uložili smo velike napore u borbi za slobodu, da živimo dostojanstveno“, rekao je on.

Pokrovitelji akcije su Arno Gujon i humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“. Organizatori gostovanja dvojice glumaca u Lapljem Selu su Udruženje za razvoj i unapređenje kulture javnog govora „Izražajnost“ iz Beograda i Dom kulture „Gračanica“.

Izvor: Radio Mitrovica sever

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva