:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2019   13:30

0

337

Laplje Selo: HISPA centar pomaže u prevenciji kardijovaskularnih bolesti

Krajem prošle godine otvoren je HISPA centar, koji funkcioniše u okviru Interne klinike u Lapljem Selu i to je samo jedan centar u velikoj porodici HISPA centara, kojih ima svuda u svetu.
 

HISPA centar je centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga i ima karakter međunarodnog udruženja, istakao je, gostujući u Jutranjem programu RTV Gračanica, prof. dr Vladan Perić.

„HISPA centri postoje u svim zemljama u okruženju i mnogim zemljama u svetu, među kojima su i Ukrajina i Rusija. Osnovne aktivnosti HISPA centra su prevencija kardiovaskularnih bolesti, jer u tom lancu i kontinumu kardiovaskularnih dešavanja, prevencija je ono mesto gde je najefikasnije delovati i to je zapravo, najefikasnija terapija. Osnovni postulati ovog našeg centra su multidisciplinarno delovanje, jer mi u sastavu centra imamo kardiologe, interniste, neurologe, endokrinologe, a nas takođe, karakteriše individualizovani pristup svakom pacijentu“, istakao je profesor Perić i dodao da u centru u Lapljem Selu pacijenti mogu dobiti potrebne savete, terapiju koja njima odgovara, kao i pisana uputstva za ishranu i različite vrste dijeta.

Profesor Perić ističe da je vreme veoma bitan faktor kada su kardiovaskularne bolesti u pitanju, pre svega kada se radi o infarktu miokarda, tako da je neophodno brzo delovanje i odmah pri nastanku prvih simptoma treba se javiti lekaru.

„Kada govorimo o akutnom konorarnom sindromu, odnosno  infarktu simptomi su širok bol u grudima, praćen preznojavanjem. Često se taj bol širi na ruke, unutrašnju stranu obe nadlaktice, vrat, vilicu ili gornji deo abdomena i ako traje duže od pet minuta pacijent se treba javiti najbližoj zdravstvenoj ustanovi, kako bi se delovalo na vreme“, naglašava doktor Perić.

U Srbiji se, po podacima Instituta Batut, pedeset pacijenata javi sa akutnim infarktom miokarda i oko trećina njin preživi taj udar. Kardiovaskularne bolesti počinju tiho, neprepoznato i, po rečima dr Perića, ono gde mi najefikasnije možemo da delujemo je prevencija, i mi iz HISPA centra upravo radimo na edukaciji naših pacijenata.

„Mi radimo na zdravstvenom prosvećivanju pacijenata, bavimo se njihovom edukacijom, a kada je to neophodno i edukujemo i članove njihove porodice. Pored toga, značajna aktivnost HISPA centra je edukacija medicinskog osoblja lekara, medicinskih sestara i tehničara. Prošle godine smo učestvovali na dva naučna  kongresa, u Trebinju i Beogradu, a krajem marta imammo simpozijum pod nazivom „Sinergija nauke, prirode i načina života u očuvanju zdravlja“ i mi smo svim članovima HISPA centra obezbedili besplatne kotizacije, svi mogu da prisustvuju simozijumu i čuju nove stvari u vezi sa prevencijom kardiovaskularnih bolesti“, istakao je profesor Perić.

HISPA cenar u Lapljem Selu dogovorio je saradnju sa Institutom za kardiovaskularne bolesti na Dedinju, a ta saradnja će se ogledati u edukaciji medicinskog osoblja i upućivanju pacijenata na taj Institut za one procedure koje se ne rade na kardiologiji KBC Priština.

Izvor: Radio Gračanica

laplje selohispa centarkardiovaskularne bolesti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva